The art of defending....lectures for Dutch defenders

Discussion in 'The Netherlands' started by feyenoordsoccerfan, Oct 14, 2015.

 1. May be it is time to start dedicated threads to certain aspects of football in connection to the Dutch style.
  I kick off with something I posted already, as it contains insight on how we can defend and be true to our Dutch heritage.


  https://decorrespondent.nl/2871/Bam...k-van-Vitesse-verklaard/317315118879-5856aa5c

  De vijfsecondenregel
  Deze tactiek is zo belangrijk voor Vitesse, dat ze haar een naam hebben gegeven: de vijfsecondenregel.

  Het is als een spel binnen een spel: Vitesse wil na balverlies telkens binnen vijf seconden de bal terug winnen. De theorie achter deze speelwijze is dat het moment direct na balverlies het beste moment is om de bal terug te winnen. Immers, de tegenstander heeft waarschijnlijk veel moeite moeten doen - een sliding, een schouderduw - om de bal in bezit te krijgen, heeft hem nog niet helemaal onder controle, en dat maakt hem kwetsbaarder.

  Bovendien staan zijn medespelers nog niet goed vrij, omdat ze tot enkele fracties van seconden geleden op verdedigen waren ingesteld. En als ze wel vrij staan, dan ziet de speler met de bal hen niet, omdat hij nog bezig is de bal onder controle te krijgen – en ook nog eens één of twee spelers van Vitesse in zijn nek heeft hijgen.

  Tegelijkertijd - ook vlak na het balverlies - schuiven de verdedigers van Vitesse op naar voren, zodat de afstand tussen de spits van Vitesse (de voorste man) en de centrale verdedigers (de achtersten) ongeveer 25 meter wordt. Daarmee is de ruimte voor de tegenstander klein, want achter de verdedigers staat de tegenstander buitenspel. En dat kleinere speelveld maakt het voor de jagende spelers van Vitesse weer eenvoudiger de bal te veroveren.

  In theorie zit dat er zo uit, volgens een interne animatie van Vitesse:  [​IMG]
  De theorie van de vijfsecondenregel (Bron: Terry Peters/Vitesse)
  En in de praktijk kreeg Vitesse het soms goed voor elkaar. Een van de beste voorbeelden vond de staf deze scène uit de wedstrijd Waarin Vitesse beter was, maar toch verloor, volgens dit verslag PSV-Vitesse, waarvan Vitesses 'voetbalconditie-specialist' Terry Peters Peters op LinkedIn een animatie maakte.

  Deze scène:

  Scene tijdens PSV-Vitesse, 31 augustus 2014 (Bron: Terry Peters/Vitesse)

  Werd deze animatie:

  Animatie van de vijfsecondenregel tijdens PSV-Vitesse (Bron: Terry Peters/Vitesse)

  Bam-bam-bam, de bal is weer van Vitesse.

  Het liefst binnen vijf seconden, want dat is de tijd die ploegen gemiddeld nodig hebben om in aanvalsmodus te komen. De doelstelling van Bosz is dat de tegenstander daar niet eens aan toekomt; dat de brand is verstikt voordat die geblust moet worden. En als zijn ploeg deze wedstrijd-binnen-een-wedstrijd goed volbrengt, dan loopt de rest van het spel ook goed. Dan heeft de ploeg een hoog percentage balbezit, krijgt het veel doelkansen en geeft het weinig doelkansen weg.

  Precies wat er dit seizoen gebeurde, zoals ook de defensieve statistieken van Vitesse aantonen. De bloedhonden van Vitesse staan hun tegenstanders in de opbouw minder passes toe dan welke andere ploeg ook.  [​IMG]

  (Bron: Sander IJtsma/Opta)
   
 2. JC-14

  JC-14 Member+

  Jan 28, 2010
  Amsterdam
  Club:
  AFC Ajax
  Nat'l Team:
  Netherlands
  Druk zetten... you would almost think this is some new idea.

  Funny that Frank started out playing this way when he took over. Had some great ideas. Pressure immediately, attack through the middle, 1 dm, not moving players to positions they are unfamiliar with but instead picking a youth player.

  Now he's exactly the same as Martin Jol. 2 DM so you can retreat instead of pressure when you lose possession. Long ball tactics because the opponent (NAC for gods sake) might pressurize. An a-technical #10, Klaassen like we used to have Siem. And playing players out of position (Sinkgraven left wing, Schone right wing). And nobody confronts him with this shit.
   
 3. What surprises me is that Feyenoord defends far more up the pitch than Ajax and attacks the opponent faster too. I had expected Ajax to be more situated close to us than is shown now.
  But the question is whether the players are fast enough to do it, starting in the midfield. Tete is one that I think has the speed, but at the moment lacks the experience to see situations immediately.
  But you have to have the guts to move up the pits as a defense. While Koeman wanted that, the then Feyenoord defense didnot dare it, resulting for instance in the match against Ajax in the ArenA in the midfield taken over by Ajax.
  But is it a consciously made choice by FdB or grew it that way.
   
 4. The perception of Dutch defenders in the big leagues has changed considerably nowadays.
   
 5. I think we can talk more about Dutch defenders than now is the case.
   
 6. https://www.voetbalprimeur.nl/nieuw...ral-ajax-hopeloos-faalden-in-zonedekking.html
  Hoe Feyenoord en (vooral) Ajax hopeloos faalden in zonedekking
  [​IMG]

  Gepubliceerd: maandag 28 januari 2019 om 16:10

  Laatste update: maandag 28 januari 2019 om 16:27
  De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax toonde aan dat een goed uitgevoerde zonedekking in de Nederlandse top nog ver weg is. Na het nerveuze begin van de Rotterdamse defensie, was het aan beide kanten open huis, waarbij het gebrek aan verdedigende zonale organisatie en afspraken opvallend groot was. Dat gold voor de formatie van Erik ten Hag nog meer dan voor het elftal van Giovanni van Bronckhorst.

  Door Ruud Bijnen

  Zonedekking is kort verwoord 'het niet aan de bal laten komen van tegenstanders in de zone op het veld waar een speler verantwoordelijk voor is. Deze zone verplaatst mee met het verschuiven van de bal in bezit van de tegenstander.' Er zijn vele principes die bij deze vorm van verdedigen horen om spelers in eenvoudige afspraken duidelijk te maken hoe het werkt. Deze standaardprincipes waren zondag nauwelijks zichtbaar in de Klassieker die in Rotterdam werd afgewerkt. We lichten drie basisprincipes uit.

  Principe 1: achterin zoveel mogelijk op lijn verdedigen en met de gehele linie meebewegen met het spel van de tegenstander.

  In onderstaande afbeelding is te zien dat Tonny Vilhena direct de geboden ruimte pakte die door spelers Daley Blind en Lisandro Magallán (op de rode lijn) werd geboden. In een goed functionerende verdediging zouden zij op lijn moeten staan met de overige verdedigers. Genoemde spelers moesten in dit geval inhouden. Dat gebeurde niet en Vilhena kreeg een grote kans maar schoot met links net naast de kruising.

  [​IMG]

  Principe 2: Niet verder dan een meter of vijf doordekken op een tegenstander (behalve in de laatste twintig meter tot het doel). Dan overdragen aan de volgende linie en weer plaatsnemen in de eigen linie.

  Spelers in de verdediging die te ver doordekken, bieden direct ruimte aan bewegende spelers. De gevaarlijkste spelers die de ruimte kunnen benutten zijn de overlappende, diepgaande middenvelders. Jens Toornstra en Vilhena deden dat aan de kant van Feyenoord uitstekend. Zeker wanneer er centraal achterin bij Ajax werd doorgedekt. Feyenoord werd op die momenten direct gevaarlijk omdat Toornstra en Vilhena oog hebben voor de ruimte.

  De eerste vereiste is dan wel dat er centrale verdedigers weggelokt worden. Daarin was Robin van Persie zondag uitstekend op dreef. Naast zijn twee doelpunten wist hij het centrale duo van Ajax regelmatig uit positie te krijgen. In onderstaande afbeelding is te zien dat Vilhena het gat induikt dat is ontstaan doordat kort daarvoor Magallán Van Persie tot de middellijn doordekte. Lasse Schöne zag de loopactie van Vilhena vervolgens te laat. Noussair Mazraoui kwam te laat in positie waardoor Matthijs de Ligt moest kiezen tussen twee spelers, namelijk Sam Larsson in zijn rug of Vilhena die het gat indook.

  [​IMG]

  Maar ook aan de zijde van Feyenoord werd er met regelmaat doorgedekt. Donny van de Beek had echter niet het vermogen om in zijn eentje de ontstane ruimtes te belopen. De andere middenvelders, Lasse Schöne en Frenkie de Jong, zijn niet de spelers om voor ondersteuning in de diepgang te zorgen.

  Wat ook af en toe gebeurde, zoals zichtbaar op onderstaande afbeelding, is het uitstappen van een back van Feyenoord op de back van Ajax. In dit geval stapte Jerry St. Juste onnodig door op de opkomende Daley Blind, die al een man bij zich had. Daardoor ontstond direct ruimte achter de Feyenoord-back, waar in dit geval Dusan Tadic inliep. Als de bal op Kasper Dolberg goed was geweest had deze direct mee kunnen geven aan Tadic en had er voor het doel een overtal voor Ajax kunnen ontstaan.

  [​IMG]

  Principe 3: De verdediger is verantwoordelijk voor de tegenstander die hij aan de balkant voor zich heeft.

  In het geval van zonedekking is een speler niet bezig met zijn directe tegenstander, maar met de ruimte die hij moet verdedigen. Deze hangt af van waar hij staat op het veld. Waneer een middenvelder in de verdediging komt te staan, moet deze in zonedekking gaan denken. In onderstaande afbeelding is te zien dat Van de Beek en Mazraoui samen één tegenstander in de gaten hielden. Omdat Van de Beek in de laatste linie stond, werd hij verantwoordelijk voor de man die het dichtste bij hem aan de kant van de bal was. In dit geval was dat Berghuis. Hij had tijd genoeg om het de aanvaller heel lastig te maken, maar deed dat niet. Dat had de 2-1 voor Feyenoord tot gevolg.

  Uiteraard ging er veel aan de goal vooraf, waaronder een prima loopactie van de kruisende Berghuis en De Jong en Blind die niet de man volgden die uit de rug wegliep. Wanneer De Jong mee zou zijn gelopen met Larsson, had De Ligt bijvoorbeeld op Berghuis kunnen letten. Maar het denken in zones, was vooral van de Beek hier duidelijk vreemd.

  [​IMG]

  Beide ploegen hadden geen effectieve zonedekking waarbij de tactiek met de lopende middenvelders Vilhena en Toornstra de zwakte bij Ajax stevig blootlegde. Richting Real Madrid lijkt dit weinig goeds te voorspellen voor de Amsterdammers. Maar ook Feyenoord kan, ondanks dat het met liefst 6-2 won, op dit vlak nog wat les gebruiken. Ajax' aanvallende tactiek was in de overlap echter te statisch om de Feyenoorders in deze Klassieker op zonedekking pijn te doen.

  Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, bezig aan zijn master in coaching aan het Cruijff Institute en kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijke wedstrijden.
   
  CreativeNik repped this.
 7. Orange14

  Orange14 Moderator
  Staff Member

  Apr 27, 2007
  Bethesda, MD
  Club:
  AFC Ajax
  Nat'l Team:
  Netherlands
  ^^ Nice analysis
   
 8.  
 9. Orange14

  Orange14 Moderator
  Staff Member

  Apr 27, 2007
  Bethesda, MD
  Club:
  AFC Ajax
  Nat'l Team:
  Netherlands
  Instructional Video on How NOT to Defend - Mandatory for All Dutch Clubs

   

Share This Page