Well, if someone truly loves Zeljo with his whole heart - I don't give a shit which ethnicity he is. But I agree with you though. I'd like to see some more Bosniaks here and there.
I get where you're at but less than half of the players that play in the English Premier League are English. Clubs aren't restricted to homegrown talents so they go out and buy foreigners as well, it's normal and I don't think any less of our league because of that. It's not hard to believe that either because clubs like Sloboda and Sarajevo have been throwing away all their Bosniak talents for pretty much no money at all and allow them to go to the first team who makes an offer for them. Terrible how poorly run these clubs are.
Zahovič: Imamo sve informacije o Željezničaru Fudbaleri Maribora, koji će u 2. pretkolu Lige prvaka odmjeriti snage sa našim Željezničarem, pobjedom nad Olimpijom od 2:1 osvojili su Superkup Slovenije. Pobjedom nad Olimpijom fudbaleri Maribora su na sjajan način ušli u novu sezonu. Zadovoljan je i sportski direktor slovenačke momčadi, Zlatko Zahovič, koji je u nekoliko posljednjih dana više na treninzima i utakmicama Željezničara nego kod svoje kuće. Pokušao je autor ovog teksta u Serdici, malom slovenačkom mjestu, dobiti izjavu od Zahoviča, no sportski direktor Maribora ostao je zakopčan do grla. Međutim, za slovenačke medije Zahović je progovorio o duelu Maribora i Željezničara. "Biće to teške utakmice, Željezničar ima dosta kvalitetnih pojedinaca, ali mi smo Maribor. Favoriti smo, ali to moramo pokazati na terenu. Imamo sve informacije o Željezničaru i naš cilj je u Evropi igrati najmanje šest utakmica", istakao je Zahovič i dodao: "Ne zanima me šta pišu bh. mediji. Mi gledamo samo sebe, ali mogu vam reći da su se stvari od raspada biše zajedničke zemlje znatno promijenile i to u našu korist. Bez obzira na to šta navijači u BiH misle, mi ćemo poštovati protivnika, ali Maribor je Maribor."
Friendlies Zeljeznicar 3-0 Gruda (Brkovic,Zeba,Beslija) Zeljeznicar 2-0 Siroki Brijeg (Brkovic,E.Colic) Zeljeznicar 1-1 Olimpic Sarajevo (Jamak) Zeljeznicar 1-1 Kryvbas (Brkovic) Zeljeznicar 0-0 Aluminija Zeljeznicar 2-0 Pecsi (Zeba,Beslija) Zeljeznicar 1-0 Mattersburg (Kerla) Zeljeznicar 1-1 Gloria Bistrita (Zeba)
Cibalia – Sloboda Tuzla 1:2 (0:2) Ruščica – Igralište Strovići. Vrijeme sunčano i vruće. Teren odličan za igru. Gledatelja 300. Sudac: Marko Jarić (Glogovica) Pomoćnici: Tomislav Matanić i Mihael Maksimčuk (oba Slavonski Brod) Delegat: Ivan Kurtušić (Slavonski Brod) Strijelci: 0:1 Musić (14), 0:2 Muminhodžić (44), 1:2 Koledić (77) Cibalia: Filipović, Lučić, Novak, Martinović, Puljić, Bartolović, Župarić, Golub, Vitajić, Rugašević, Mazalović (Još su igrali: Matković, Šimičić, Ćorić, M.Terzić, Pandža, Koledić, Ivanović, Kvesić, Muženjak, Cesarec, Bertić). Trener: Samir Toplak Sloboda: Divković, Muminhodžić, Memišević, Mahmutović, Jahić, Kitić, Omić, Šišić, Musić, Pejić, Nezić (Još su igrali: Ribić, Mujkanović, A.Šmigalović, A.Terzić, Jusufović, Smajlović, Osmić, Rahmanović, Pršeš, Gojković, Salihović). Trener: Abdulah Ibraković -- They play Hajduk Split tomorrow. I hope they make it back into the PL soon.
Siroki Brijeg have qualified for the second round of the UEFA Europa League for the 2012-13 qualifications. They will await the winner of St. Patrick's Athletic (from the Republic of Ireland) and IBV (from Iceland). And in other news concerning Siroki Brijeg, their junior team has taken the Dupla Kruna. Congrats to the youngsters. This also probably means that Siroki Brijeg likely won't be falling out of the title picture in the nearby future.
I honestly don't, to tell you the truth. The way they are run as a club is terrible, they've fallen down BIG TIME since they finished 2nd in the league and cup back in 2008. I used to sympathise with Sloboda but with how they have been doing in the last three years on and off the pitch, I can't sympathise with them any longer.
Today Maribor 1-0 Slask Wroclaw Sigma Olomouc 2-0 Zeljeznicar Sigma finished 11th in Czech Republic last season.
And who needs a team who has been a bottom-feeder of the BPL once already? They honestly don't bring much to the Liga, especially in financing, popularity, etc. I am not happy that they are out, nor am I sad, to be honest. If they can earn their way back up to our first division, then so be it. But I don't see it happening for a while, at least until they get their management problems straight...
Thank you. Sheesh, some of you overreact to some of these friendly results we've seen. Maribor wish they could beat Zeljo, they have very little hope.
Respekt If Maribor win in the play-off against Zeljeznicar, they will have totally pwned you. All you're saying is that this is an easy draw for Zeljo, Zeljo will win, etc. And I am not saying at all that I think that Zeljo will lose either, but boy, you are very confident at the moment, bro.
Zeljeznicar are far superior to Maribor. If Maribor go through, I will officially stop following Bosnian clubs completely. Complete waste of time if one of the best sides that we've had since independence can't even beat a Slovenian club.
I though Zeljeznicar was much better than Maribor, too, before I saw these friendly results. You might think they don't mean anything, but it factors into the team's demeanor, expectations, form, etc. I hope Zeljo prove these thoughts of mine wrong though, I don't want another one of teams heading out as losers of the first round in Champions League qualifications...
These friendly results mean diddly squat. You said they factor into the expectations and form? How? They're just friendly results, it won't change expectations at all for the season. Pre-season is used to get players fit and back in shape after their summer holidays, that is it. The results mean absolutely nothing. There is nothing to worry about, Zeljeznicar will come out strong in Slovenia next Wednesday and they'll be ready to knock out this fascist club.
Eishun Yoshida, Japanac u Željezničaru FOTO: Radiosarajevo.ba Eishun Yoshida fudbaler koji će u narednih godinu dana nastupati za sarajevski Željezničar. Japanac u plavom dresu marljivim treniranjem tokom probnog rada, stekao je simpatije menadžera Amara Osima, koji mu je ponudio ugovor. Yoshida će tako postatiprvi Japanac u dresu prvaka naše zemlje. Fudbal kao spas u prilagođavanju ''Rođen sam u Tokiju 21. septembra 1985. godine. Fudbal sam počeo igrati u klubu Tokyo Verdy, ali nisam debitovao za seniorski tim. Odlučio sam se posvetiti školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Upisao sam Marketing menadžment na Saint Leo univerzitetu, gdje sam diplomirao prošle godine. Američko iskustvo promijenilo mi je život, tamo sam se ponovo vratio igranju fudbala. Dobrim igrama u fudbalskom timu Univerziteta zaslužio sam stipendiju koja mi je mnogo pomogla u daljem školovanju'', govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba novi fudbaler Željezničara. Put od Japana do bh. fudbalske neizvjesnosti, nije bio jednostavan. Yoshida se teško prilagodio životu u novim uvjetima potpuno novog okruženja ali ističe da je upravo fudbal bio ključni faktor u njegovoj adaptaciji na američki stil života. Život daleko od kuće ''Porodicu sam napustio veoma rano, bio sam usamljen i teško sam podnosio odvojenost od kuće i rodnog grada. No, uz fudbal i druženje sa kolegama iz tima, shvatio sam da svaka nova zemlja nudi brojna iskustva za mlade ljude što mi je pomoglo u daljem, višegodišnjem životu u Americi. Čudan splet okolnosti doveo me i u Bosnu, gdje sam fenomenalno primljen i sad sam već sasvim siguran da sam dolaskom ovdje napravio najbolji potez u životu.'' Studirajući u Sjedinjenim Državama Yoshida je upoznao jednog Bosanca. Ubrzo su postali cimeri i najbolji prijatelji, a ideja o dolasku u našu zemlju rodila se početkom godine. ''Moj najbolji drug je iz Širokog Brijega. Pozvao me na odmor u svoju zemlju, pristao sam i sasvim slučajno obreo na treningu Željezničara. Znao sam da je Amar Osim trener i pomislio sam da bih mogao razgovarati s njim. Probao sam vodeći se mišlju da nemam šta izgubiti, došao sam na trening a sve ostalo bilo je poput sna. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam tu, u najpopularnijem bh. klubu o kojem sam i ranije čuo dok je Ivica Osim trenirao reprezentaciju Japana. Svi u Japanu znaju za Želju, jer je Osim igrao ovdje''. Oduševljen Zebinim potezima ''Biti dio ovog velikog kluba za mene je velika stvar. Svaki Japanacželi igrati u Evropi jer je kvalitet fudbala veći. Želim se dokazati ovdje iako je konkurencija u ekipi velika. Nisam znao da se u Bosni igra ovako kvalitetan fudbal. Oduševljen sam brzinom i tehnikom mojih saigrača a posebno mi se sviđaju potezi Zajka Zebe. Nesreća je što uvijek igram protiv njega. Nepredvidiv je i teško mu je uzeti loptu. Zeba je igrač najvećeg kalibra i čast mi je što igram s njim'', govori Yoshida. Mesec dana bilo je dovoljno Yoshidi da savlada osnove bosanskog jezika i upozna saigrače. Najviše se druži s Mirsadom Ramićem i Josipom Ćutukom. Priliku da igra za Željezničar ne gleda kroz novac koji će zaraditi ovdje, već kao izazov i ogromnu želju za dokazivanjem i napretkom. ''Moja porodica podržava me u svemu što radim. Ipak, nisu oduševljeni mojim dolaskom u Sarajevo. Željeli su da se vratim u Japan i učestvujem u privatnom biznisu kojim se bave. Inače, moj otac je vlasnik firme koja se bavi taksi prevozom, ali moj put je fudbal. Iskustvo u Želji ne gledam kroz novac, svjestan sam da se ovdje ne može mnogo zaraditi ali sam klub zavolio, okružen sam veselim ljudima koji čine sve da se osjećam dobro'', Yoshida će sada i definitivno ostati u Željezničar, s obzirom da je pričao s menadžerom kluba i dogovorio detalje ugovora. Uskoro potpis ugovora ''Presretan sam što ostajem u Želji. Razgovarao sam s menadžerom kluba, rekao sam da bih volio ostati i očekujem da me pozovu nafinalizaciju ugovora. Željan sam igre i nastupa pred velikim brojem gledalaca, budite uvjereni da ću upravdati svaku minutu povjerenja koje mi ukaže stručni štab'', kazao je na kraju razgovora zaRadiosarajevo.ba novi fudbaler Željezničara Eishun Yoshida.
Željo dobio i svoj tramvaj Jedan od tramvaja će kroz naš glavni grad reklamirati ime našeg šampiona BiH na kojem je između ostalog i logo Lige prvaka Pripreme za revnaš Piše: SportCentar 12.07.2012 u 15:28 sati. Aktuelni prvak BiH, FK Željezničar od danas ima i „svoj“ tramvaj. Naime, jedan od tramvaja će kroz naš glavni grad reklamirati ime našeg šampiona BiH na kojem je između ostalog i logo Lige prvaka, kao i najava revanš utakmice između Željezničara i Maribora, koja se igra 24.jula na Koševu. Na njemu podsjećaju da je tim sa Grbavice i osvajač duple krune za narednu sezonu.