Review: The U15, U16, U17, U18, U19, PT And Young Orange Team - Thread

Overtuigend debuut nieuwe lichting
    31-01-17 20:02
    [​IMG]
    Bron: KNVB Media

Een nieuwe lichting jeugdinternationals heeft dinsdagmiddag in het Nederlands elftal voor spelers onder 15 jaar haar debuut gemaakt. Liefst vijftien spelers maakten tegen Ierland hun eerste minuten in het Oranjeshirt. Met succes. Op het kunstgras van DVS'33 in Ermelo won Onder 15 met 5-1.

Het is een bijzonder moment. Iets voor vier uur klinkt het Wilhelmus over het sportpark van DVS'33. Natuurlijk kennen de elf spelers in het Oranje het volkslied. Maar dat het speciaal voor hun wordt gespeeld? Dat is voor een groot deel van de selectie nieuw.

Spanning

De eerste minuten in Oranje zorgen voor spanning bij menig speler. "Dat merk je vooraf in de kleedkamer en je ziet het terug in de wedstrijd", zegt KNVB-coach Peter van der Veen. "De een is die spanning na het eerste fluitsignaal kwijt, bij de ander blijft het langer hangen, waardoor het bijvoorbeeld bij het eerste balcontact mis gaat. Maar dat geeft niet. Onder 15 is een opleidingsteam, de jongens zijn er ook om van dit soort momenten te leren."

Tegen Ierland lijken de meeste jeugdinternationals de spanning echter al snel van zich af te schudden. De nieuwbakken Oranjetalenten ogen gretig en zetten de Ieren vanaf het eerste fluitsignaal onder druk. Het leidt al snel tot de eerste kans van de wedstrijd, als Ajacied Ryan Gravenberch de bal verovert. Hij speelt 'm af op aanvoerder Dirk Proper, die met een fijn steekpassje spits Bryan Brobbey probeert te bereiken. Dat mislukt, maar de aanval geeft wel de intenties van Onder 15 weer.

Brobbey scoort

Enkele minuten later mogen de Oranjetalenten wel juichen, als een voorzet vanaf de rechtervleugel van Jayden Braaf voor de voeten van Brobbey belandt. De Ajax-spits kan de bal eenvoudig binnentikken. Even later is Onder 15 opnieuw gevaarlijk, als de atletische Melayro Bogarde vanuit de achterhoede naar voren dribbelt. Hij passeert meerdere Ieren en haalt de achterlijn. Het enige wat er aan zijn fraaie solo ontbreekt, is een afgemeten voorzet. De aanval strandt daardoor in schoonheid.

Met bijna een half uur spelen op de klok verdubbelt Onder 15 de marge. Een diep gespeelde bal vanuit de achterhoede bereikt Brobbey. De fysiek sterke spits gebruikt zijn lichaam goed en heeft daarbij het geluk dat de Ierse doelman Harry Halwax mis zit als hij uit zijn doel komt. Het is voor Brobbey vervolgens een koud kunstje om de 2-0 op het scorebord te zetten. Een minuut later is de marge alweer teruggebracht tot één doelpunt door een treffer van Troy Parrott, maar op slag van rust zorgt aanvoerder Proper er voor dat de marge toch weer twee is. De speler van NEC/FC Oss schiet een strafschop feilloos binnen, nadat er hands werd gemaakt door een Ierse verdediger.

Tweede helft

De snelle aansluitingstreffer van de Ieren na de 2-0 is tekenend voor de leeftijdscategorie Onder 15. Het team slaagt erin om grote delen van de wedstrijd te domineren, maar blijft soms te lang in die roes hangen, waardoor de Ieren toe kunnen slaan. Direct na rust voltrekt zich een soortgelijk moment. De Ieren beginnen fel aan de tweede helft, terwijl Onder 15 nog niet helemaal bij de les lijkt. Het leidt tot twee grote kansen voor de bezoekers. Een schiet Brandon Holt een vrijwel niet te missen kans naast en nog geen minuut later mikt Parrott zijn inzet op de paal.

Het is een fase waarin Ierland sterker lijkt. Maar juist op een moment waarop niemand het verwacht scoort Nederland tegen. De 4-1 van opnieuw Brobbey komt werkelijk uit de lucht vallen na slecht uitverdedigen van de Ier Timi Sobowale. Twee minuten later mag Onder 15 opnieuw juichen. Een hoekschop wordt achterin het zestienmetergebied teruggekopt door Gravenberch, waarna Bogarde zijn hoofd er tegenaan krijgt en de 5-1 op het scorebord zet.

Tevreden

Het resultaat, maar ook het vertoonde spel, stemt Van der Veen tevreden. "Wanneer wij langere tijd in balbezit waren, leidde dat vaak tot mogelijkheden voor ons. Mede daardoor hebben we deze score neer kunnen zetten. De Ieren begonnen sterk aan de tweede helft, maar na ons vierde doelpunt brak er iets bij hun. Daarna hebben wij het weer keurig opgepakt en hebben we ons positiespel kunnen spelen."

Van der Veen zag bovendien verschillende dingen terug waarop tijdens eerdere trainingsstages is geoefend. "Bijvoorbeeld de manier van druk zetten, dat leidt in het begin van de wedstrijd al bijna tot een kans voor Brobbey. Daarnaast hebben we ook veel aandacht besteed aan de opbouw. Ook dat zag je terugkomen in de wedstrijd. Als de dingen waarop wordt getraind goed uitpakken, dan is dat leuk om te zien."

Return

Na de overwinning van dinsdag tegen Ierland, gaan beide teams donderdagmiddag op herhaling. Dan zal Onder 15 met elf andere basisspelers starten. De wedstrijd begint donderdag om 15.00 uur en wordt eveneens bij DVS'33 gespeeld.

Statistieken:

Nederland - Ierland 5-1 (3-1).

Scoreverloop: 9. Brobbey 1-0, 27. Brobbey 2-0, 29. Parrott 2-1, 40. Proper 3-1 (pen.), 62. Brobbey 4-1, 64. Bogarde 5-1.

Opstelling Nederland: Bax; Hoever, Bogarde, Aksit (68. Taylor), Salah-Eddine; Gravenberch (77. De Schutter), Proper, Maatsen (75. De Waal); Braaf, Brobbey (77. Bannis), Zamani.

[​IMG]

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft het UEFA Development Tournament in Portugal afgesloten met een overwinning op Frankrijk. Na de reguliere speeltijd was de stand in evenwicht (2-2). De Oranjetalenten namen de strafschoppen vervolgens beter.

Onder 16 trof een zware tegenstander in Frankrijk, zeker ook omdat het team van KNVB-coach Peter van der Veen een dag eerder nog tegen Portugal speelde. erschillende spelers van Nederland kwamen daardoor opnieuw in actie. Marouan Azarkan maakte bijna in beide wedstrijden zelfs de 80 minuten vol. Ondanks die belasting was hij tegen Frankrijk, dat een dag langer rust had, één van de betere spelers op het veld.

Koorevaar houdt Onder 16 overeind

De Nederlandse talenten hadden het met name voor rust lastig tegen de fysiek sterke Fransen. Onder 16 had soms zelfs handen en voeten nodig om overeind te blijven. Frankrijk was de betere partij en kwam terecht op voorsprong, maar nog voor rust deed Joshua Zirkzee vanaf de strafschopstip iets terug. De 1-1 ruststand had Onder 16 overigens voor een groot deel te danken aan doelman Joey Koorevaar. Frankrijk kreeg naast het gemaakte doelpunt nog drie opgelegde mogelijkheden in de eerste helft, maar met een aantal uitstekende reddingen hield de Feyenoord-doelman Onder 16 op de been.

Van der Veen hamerde er halverwege op dat het duel nog alle kanten op kon en daar kreeg hij gelijk in. Onder 16 en de Franse leeftijdsgenoten waren in de tweede helft beter met elkaar in evenwicht. Met een doelpunt twee minuten voor tijd leek Frankrijk uiteindelijk spekkoper te worden, maar diep in de blessuretijd deed Nederland nog iets terug.

Late gelijkmaker

Een vrije trap werd voor het doel gebracht. Via Venitchio Sint en Wouter Burger werd Ramon Hendriks bereikt. De speler van FC Dordrecht gaf vervolgens het laatste zetje, waardoor de Nederlandse talenten er toch nog een strafschoppenserie uitsleepten. Waar Onder 16 op de eerste speeldag van het toernooi nog op penalty's verloor van Duitsland, werden de strafschoppen nu een stuk beter genomen en werd de winst veilig gesteld.

Na het verlies na strafschoppen tegen Duitsland en de late nederlaag tegen de Portugezen was de zege op Frankrijk een opsteker voor het team van Van der Veen. "We eindigen met een overwinning, dat is wel lekker. Het is bovendien goed voor de sfeer in de groep. De zege was misschien zwaarbevochten, maar iedereen heeft vandaag wel het uiterste uit zichzelf gehaald."

Leerzaam

De zege ten spijt, eindigde Onder 16 wel als laatste op het vierlandentoernooi. Terugkijkend op het toernooi spreekt Van der Veen echter van een leerzame ervaring. "We hebben veel lessen geleerd, met name in de omschakeling. In het internationale voetbal wordt daarin vaak het verschil gemaakt. Wij hebben echt stappen in gezet. Daarnaast merk je op dit niveau ook dat standaardsituaties erg belangrijk zijn. Zelf scoorden we bijvoorbeeld tegen Duitsland en Frankrijk uit een standaardsituatie. Het is belangrijk dat we daar aandacht aan hebben besteed."

Nederland - Frankrijk 2-2 (1-1).

Scoreverloop: 35. Gboho 0-1, 37. Zirkzee 1-1 (pen.), 79. Barbet 1-2, 80+2. Hendriks 2-2.

Bijzonderheden: Nederland wint na strafschoppen (4-2).

Opstelling Nederland: Koorevaar (41. Bakker); Schippers, Llansana, Bel (41. Hendriks), Douglas; Pherai (52. Timan), Burger, Van Kleef (65.