The Dutch Cup

Discussion in 'The Netherlands' started by feyenoordsoccerfan, Apr 21, 2018.

  1. We havenot got a dedicated Dutch Cup thread, so let's start with this years Centenary Final.
    In honour of that 100 times this Final the Cup will be gold instead of silver:
    [​IMG]

    After last years special Golden edition of the " Kampioensschaal" Feyenoord are keen to add this special edition too.

    But it's going to be tough as AZ is getting into gears lately.
    Are these the line ups for the match? AZ is the home team. Wonder if it feels that way for them!
    [​IMG]
    [​IMG]
     

    Attached Files:

  2. The tradition of the bathrobe after the match:
    https://nos.nl/artikel/2228475-wie-heeft-eigenlijk-die-badjassen-bij-de-bekerfinale-bedacht.html
    Wie heeft eigenlijk die badjassen bij de bekerfinale bedacht?
    Vandaag, 11:29
    Aangepast om 12:46
    Voetbal
    [​IMG]
    PSV'ers Mark van Bommel en Johann Vogel in 2005 ANP
    Bij tientallen voetballers zullen ze nog in de kast hangen. Bij anderen ligt hij wellicht verfrommeld op de rommelzolder. Michael Mols bekende ooit in een interview dat zijn vrouw er nog bijna dagelijks in loopt. Dé badjas.

    Het blijft een vreemde combinatie: bekerfinales op het voetbalveld en badjassen. Maar wie een beetje speurt op het internet, zal legio foto's aantreffen van bezwete voetballers in vormloze, badstoffen exemplaren. Het is dan ook al meer dan honderd jaar een gouden combinatie.

    Zilveren bal
    Sporthistoricus Jurryt van de Vooren spitte in de archieven en stuitte daar op de oervader van de voetbalbadjas. "Kees van Hasselt", zegt Van der Vooren zonder enige aarzeling. "Een oud-voetballer en de eerste officieuze bondscoach van het Nederlands elftal. Van Hasselt was in 1901 een van de bedenkers van het Zilveren Bal-toernooi. Dat zou je kunnen zien als een voorloper van het huidige bekertoernooi, maar dan een stuk kleiner. Het idee was dat speciaal uitgenodigde teams over drie speeldagen de degens met elkaar kruisten op de velden van Sparta in Rotterdam om de Cup. Het was een opwarmertje voor het voetbalseizoen."

    [​IMG]
    Op 23 september 1912 kregen de voetballers van HFC en Haarlem een badjas na het spelen van hun duel om de Zilveren Bal Nationaal Archief/Jurryt van de Vooren
    In 1912 kwam Van Hasselt op het idee om na afloop van de finale van de Zilveren Bal de voetballers van Haarlem en HFC een badjas te geven. Op sportgeschiedenis.nl citeert Van der Vooren uit tijdschrift 'Het Sportblad' van 26 september 1912. "Een nieuwe uitvinding. Kees van Hasselt had uit Scheveningen 'n stelletje badmantels meegenomen en elke speler kreeg er een. De scheidsrechter ook."

    De bekerfinale tussen AZ en Feyenoord begint vanavond om 18.00 uur en is rechtstreeks te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en een liveblog op NOS.nl. Een samenvatting is te zien in Studio Voetbal (22.18 uur op NPO 1 en NOS.nl).

    Algemeen Handelsblad uit die tijd schreef ook over de noviteit. "Een uitstekend middel om kouvatten te voorkomen. Na afloop van een finale is iedereen tenslotte bezweet en tijdens het wachten op de feestelijke uitreiking van de bokaal loopt een speler zomaar een verkoudheid op."

    Onderkoeld
    "Het was gewoon praktisch", concludeert Van der Vooren. "In die tijd werd de winnaar toegesproken door de burgemeester. Tegen de tijd dat die man uitgesproken was, lagen de spelers al half in hun graf, onderkoeld en wel."

    Tot 1954 bleef de badjas verbonden aan het toernooi om de Zilveren Bal. "Maar met de intrede van het betaald voetbal was het gedaan met het toernooi. En dus ook met de badjas."

    [​IMG]
    Arie Haan, Johan Cruyff en Wim Suurbier nemen - in badjas - op 28 september 1972 de wereldbeker in ontvangst van koningin Juliana ANP
    [​IMG]
    Feyenoord na de UEFA Cup-zege op Tottenham Hotspur in 1974 ANP
    Hoewel, gedaan met de traditie van de badjas? Ook in de tussenliggende jaren doken geregeld foto's op van spelers in ochtendjas.

    Denk aan het gouden Ajax van Johan Cruijff dat in 1972 de Europa Cup I (Internazionale) en de wereldbeker (Independiente) in wit badstof vierde.

    En wat droegen 'IJzeren Rinus' Israël, Wim Jansen en Lex Schoenmaker na de UEFA Cup-zege in 1974? Juist.

    [​IMG]
    Video afspelen
    01:08

    1981: badjasparade na bekerwinst AZ
    Ook in het toernooi om de KNVB-beker werden de badjassen nog geregeld van stal gehaald. In 1966 liepen Spartanen als judoka's rond, in vol ornaat met een bosje bloemen in de ene hand en de beker in de andere door De Kuip.

    In1978 nam Willem van Hanegem namens AZ de 'dennenappel' in ontvangst met natte haren en een warme badjas. En in 1981 deden Kees Kist, John Metgod, Kristen Nygaard en John Metgod dat nog eens dunnetjes over.

    [​IMG]
    1978: AZ wint met Willem van Hanegem en Hugo Hovenkamp de KNVB-beker ANP
    [​IMG]
    1966: Sparta (met badjassen) wint de KNVB-beker ANP
    De badjas is dus nooit echt weg geweest, al verwaterde de traditie wel. Tot sportmarketeer Frank van den Wall Bake de traditie in 1995 nieuw leven inblies.

    "Het idee was natuurlijk gejat uit Engeland, daar waren de badjassen dertig, veertig jaar geleden al traditie bij bekerfinales", vertelt Van den Wall Bake 23 jaar later. "Destijds deed ik een opdracht voor Amstel Bier, dat in 1995 naamsponsor werd van het KNVB-bekertoernooi. Toen heb ik voorgesteld om de badjassen met logo van de sponsor in te voeren. De rode voor de winnaar, want rood was de kleur van Amstel. En de witte voor de verliezer."

    [​IMG]
    Het schrikbeeld voor alle bekerfinalisten: de witte badjas. FC Utrecht overkwam het in 2002 ANP
    Het logo zou uiteindelijk verdwijnen, toen reclame voor alcohol in de ban werd gedaan. Maar de badjassen bleven. En dat was niet tot ieders tevredenheid. "Natuurlijk waren de shirtsponsors van de finalisten daar niet blij mee, want die verdwenen op het belangrijkste fotomoment achter de badjas. Daar ben ik ook best wel eens op aangesproken. Maar mijn klant was Amstel, dus daar had ik maling aan."

    De bierbrouwer is al lang niet meer verbonden aan het bekertoernooi. Toch zullen alle spelers zondag weer geduldig in de rij staan om een badjas in ontvangst te nemen. Is Van den Wall Bake eigenlijk trots op de traditie? "Trots. Nou nee. Ik heb wel andere dingen geïntroduceerd in de sport waar ik een stuk trotser op ben."
     
  3. Wie heeft eigenlijk die badjassen bij de bekerfinale bedacht?


    [​IMG]
    2017: Vitesse heeft de KNVB-beker te pakken ANP
    [​IMG]
    2014: PEC Zwolle heeft de KNVB-beker veroverd ANP
    [​IMG]
    Roda JC in 1997 met de beker en de rode badjassen na de finale tegen sc Heerenveen ANP
    [​IMG]
    FC Twente viert feest in 2001 met de rode badjassen ANP
    [​IMG]
    Jean-Paul de Jong droeg met FC Utrecht in 2004 de rode badjas ANP
     
  4. https://www.nu.nl/voetbal/5229410/j...torische-hattrick-in-aanloop-bekerfinale.html
    Zondag 22 april 2018

    [​IMG]
    Jahanbakhsh blij met 'historische' hattrick in aanloop naar bekerfinale
    Foto: ProShots
    Gepubliceerd: 19 april 2018 09:53 Laatste update: 19 april 2018 10:40

    Alireza Jahanbakhsh leeft met een uitstekend gevoel toe naar de bekerfinale van zondag tegen Feyenoord. De aanvaller van AZ maakte woensdag tegen Vitesse (4-3) een hattrick en is daardoor topscorer van de Eredivisie.
    "Het was de eerste hattrick in mijn carrière", zei de vleugelaanvaller tegen FOX Sports. "In het verre verleden speelde ik als spits, maar ook toen heb ik nooit een hattrick gemaakt. Daarom geeft dit me wel een speciaal gevoel."

    Zoals de traditie voorschrijft, nam Jahanbakhsh de wedstrijdbal mee naar huis. "Ik heb alle spelers gevraagd om hun handtekening op de bal te zetten en er iets op te schrijven. Dit is echt iets bijzonders voor mij, iets historisch."

    Jahanbakhsh schroefde zijn competitietotaal op naar achttien treffers, waarmee hij met nog twee duels te spelen bovenaan de topscorersranglijst van de Eredivisie staat. Daarnaast gaf de 24-jarige Iraniër al twaalf assists, alleen Ajax-middenvelder Hakim Ziyech deed het met dertien assists beter.

    "Ik ben ongelooflijk blij", vertelde Jahanbakhsh. "Hopelijk kan ik zondag in de bekerfinale en in de laatste twee competitieduels ook een goede prestatie leveren."

    Topscorerslijst Eredivisie
    • 1. Alireza Jahanbakhsh (AZ) - 18
    • 2. Hirving Lozano (PSV) - 16
      Fran Sol (Willem II) - 16
      Wout Weghorst (AZ) - 16
    • 5. Björn Johnsen (ADO Den Haag) - 15
    • 6. Marco van Ginkel (PSV) -14
      Steven Berghuis (Feyenoord) - 14
      Bryan Linssen (Vitesse) - 14
    Vertrouwen
    Door de overwinning op Vitesse is AZ verzekerd van de derde plaats en daarmee een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

    In de laatste twee competitieduels met Ajax (uit) en PEC Zwolle (thuis) heeft de ploeg van trainer John van den Brom nog een kleine kans om de tweede plaats van Ajax over te nemen. De Amsterdammers, die donderdagavond thuis tegen VVV-Venlo spelen, hebben momenteel twee punten meer dan de Alkmaarders.

    Maar eerst wacht AZ en Jahanbakhsh nog de bekerfinale tegen Feyenoord in De Kuip. "Het is goed dat we de laatste wedstrijd voor de finale hebben gewonnen", zei de aanvaller. "Het geeft het team veel vertrouwen. We spelen dit seizoen erg goed. Elke wedstrijd opnieuw creëren we veel kansen en vaak weten we nog te winnen ook."
     
  5. https://www.rijnmond.nl/nieuws/1675...Feyenoord-Kampioenschap-anders-dan-bekerwinst
    zaterdag 21 april 2018, 20:15

    El Ahmadi over bekerfinale AZ-Feyenoord: 'Kampioenschap anders dan bekerwinst'




    Karim El Ahmadi verwacht zondag een gelijkopgaande bekerfinale tussen AZ en Feyenoord. "Maar we gaan er vol voor, zeker in De Kuip. Het wordt hopelijk een leuke wedstrijd", aldus de aanvoerder van de Rotterdammers.

    De middenvelder denkt dat het voor Feyenoord een voordeel is dat de ploeg in haar eigen stadion speelt. "Maar een finale is een wedstrijd op zich", zegt El Ahmadi. "We hebben AZ dit seizoen twee keer verslagen, maar ik denk dat een finale iets aparts is en dan andere krachten naar boven komen."

    Het winnen van de beker kan het matige seizoen van Feyenoord in de eredivisie 'veel goed maken', vertelt El Ahmadi. "Een prijs is een prijs, maar kampioen worden is anders dan een beker winnen." De ervaren middenvelder zegt Feyenoord vorig seizoen 'verwend is geworden' met het kampioenschap. "Een paar jaar terug won Feyenoord niet veel prijzen. Nu kan deze beker de vierde prijs in drie jaar tijd worden."

    Wat El Ahmadi nog meer te vertellen had over de bekerfinale tussen AZ en Feyenoord, zie je in het bovenstaande interview met Dennis van Eersel.

    Correctie melden
     
  6. Orange14

    Orange14 Moderator
    Staff Member

    Apr 27, 2007
    Bethesda, MD
    Club:
    AFC Ajax
    Nat'l Team:
    Netherlands
    Let's hope for an exciting, well-played game today. I don't have a favorite.
     
  7. And a new Cup season kicks off, starting at these dates:
    Speeldata:18, 19, 22,25 en 26 augustus 2018.
    KNVB-beker

    Loting eerste voorronde:
    Quick'20 - DVS'33 -
    FC 's-Gravenzande - Quick -
    ASWH - MASV -
    Alverna - Odin 59 -
    Hoek - ADO'20 -
    Urk - SDO -
    Harkemase Boys - asv De Dijk -
    Sportlust'46 - HBS -

    Zaanlandia - Achilles'29 -
    Eemdijk - VC Vlissingen -
    Goes - Staphorst -
    OSS'20 - Noordwijk -
    EVV - Brielle -
    SteDoCo - Cluzona -
    JOS/Waterg'meer - Westlandia -
    Bekkerveld - Hercules -
    Speeldata:18 en 19 augustus.

    Loting tweede voorronde:

    Sportlust/HBS - ONS Sneek -
    Gemert - Hoek/ADO'20 -
    Alcides - VVOG -
    's Gravez./Quick - Excel.Maassluis -
    DZC'68 - Scheveningen -
    Rijnsburgse Boys - Ajax (am.) -
    Blauw Geel'38 - Urk/SDO -

    Groene Ster - FC Lienden -
    Zaanlandia/Achil. - Harkemase/De Dijk -
    Spakenburg - Wittenhorst -
    Uno Animo - VVSB -
    RKAV Volendam - EVV/Brielle -
    OJC Rosmalen - Flevo Boys -
    UNA - Eemdijk/Vlissing. -

    Te Werve - Marvilde -
    Goes/Staphorst - HSC'21 -
    HHC Hardenberg - OFC -
    JVC Cuijk - Kon.HFC -
    DFS - Barendrecht -
    DOVO - Quickboys -
    Alverna/Odin 59 - Dongen -

    JOS/Westlandia - SteDoCo/Cluzona -
    SJC - FC Lisse -
    De Treffers - Quick'20/DVS'33 -
    GVVV - TEC -
    Bekkerveld/Hercu. - ASWH/MASV -
    IJsselmeervogels - OSS'20/Noordwijk -


    Speeldata:22,25 en 26 augustus.
     
  8. Wow, some ridiculous results up till now in this cup round.
    Eindstand
    AFC - Telstar 5-0
    RKC Waalwijk - NAC 2-0

    Tussenstanden
    • Aftrap 19.45 uur
    Noordwijk - Sparta 2-2
    • FC Den Bosch - Heracles 1-2
    • DVS'33 - Roda JC 0-5
    • VVSB - De Graafschap 2-2
    Rode kaart: Robert Klaasen (De Graafschap)
    Scheveningen - Cambuur 2-1
    • Koninklijke HFC - Harkemase Boys 2-0
    • Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-4
    • Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 0-0
    • Almere City - FC Dordrecht 1-0
    • ODIN '59 - Lisse 1-0
    • FC Volendam - Willem II 1-2
    • Westlandia - VVV 0-3
    • Rijnsburgse Boys - TOP Oss 0-1
    • Spakenburg - DFS 2-0
    • 20.00 uur:
    Kozakken Boys - ONS Sneek 3-1
    20.45 uur: Excelsior - NEC 2-0
     
  9. [​IMG]
    Demmit Excelsior...after a comfortable 2-0 lead.

    [​IMG]
    NEC buigt achterstand om en schakelt eredivisionist Excelsior uit

    Uitslagen eerste ronde
    AFC - Telstar 5-0
    RKC Waalwijk - NAC 2-0
    FC Den Bosch - Heracles 1-2
    Noordwijk - Sparta 3-2
    DVS'33 - Roda JC 0-6
    Koninklijke HFC - Harkemase Boys 4-0
    Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-5
    Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 2-0
    Almere City - FC Dordrecht 1-0
    ODIN '59 - Lisse 1-0
    FC Volendam - Willem II 1-2
    Westlandia - VVV 0-3
    Spakenburg - DFS 3-0
    VVSB - De Graafschap 3-3 (winst na strafschoppen)
    Scheveningen - Cambuur 2-3 (na verlenging)
    Rijnsburgse Boys - TOP Oss 1-1 (winst na strafschoppen)
    Kozakken Boys - ONS Sneek 3-1
    Excelsior - NEC 2-3 (na verlenging)

    The amateurs posed a huge problem for the professionals!!
     
  10. Henk Frasers Cup Final win against AZ with Vitesse was a stolen victory and since then he cannot win cup matches against weaker opponents. Now he goes out the amateurs of Noordwijk.
    Last year he lost against the amateurs of Swift with Vitesse.
    At least he's consistent:ROFLMAO:
     
  11. Complete results first round:
    Uitslagen eerste ronde
    AFC - Telstar 5-0
    RKC Waalwijk - NAC 2-0
    FC Den Bosch - Heracles 1-2
    Noordwijk - Sparta 3-2
    DVS'33 - Roda JC 0-6
    Koninklijke HFC - Harkemase Boys 4-0
    Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-5
    Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 2-0
    Almere City - FC Dordrecht 1-0
    ODIN '59 - Lisse 1-0
    FC Volendam - Willem II 1-2
    Westlandia - VVV 0-3
    Spakenburg - DFS 3-0
    VVSB - De Graafschap 3-3 (winst na strafschoppen)
    Scheveningen - Cambuur 2-3 (na verlenging)
    Rijnsburgse Boys - TOP Oss 1-1 (winst na strafschoppen)
    Kozakken Boys - ONS Sneek 3-1
    Excelsior - NEC 2-3 (na verlenging)
    OJC Rosmalen - ADO Den Haag 0-6
    Excelsior Maassluis - PSV 0-4
    Staphorst - PEC Zwolle 0-1
    RKAV Volendam - Vitesse 1-2
    Eemdijk - ASWH 1-4
    Katwijk - sc Heerenveen 0-1 (na verlenging)
    DOVO - Urk 2-2 (winst na strafschoppen)
    Groene Ster - TEC 2-1
    Te Werve - Ajax 0-7
    Alcides - AZ 0-6
    OFC - FC Emmen 1-3
    FC Groningen - FC Twente 0-2
    FC Utrecht - MVV 2-0
    Gemert - Feyenoord (in Helmond) 0-4
     
  12. Remaining competitors:
    Eredivisie: Heracles, Fortuna Sittard, Willem II, De Graafschap, ADO Den Haag, PSV, PEC Zwolle, FC Emmen, VVV, Ajax, AZ, Vitesse, Heerenveen, FC Utrecht en Feyenoord.
    Keuken Kampioen Divisie: RKC Waalwijk, Roda JC, Go Ahead Eagles, Almere City, Cambuur, TOP Oss, NEC en FC Twente.
    Tweede divisie: AFC, Koninklijke HFC, Kozakken Boys en Spakenburg.
    Derde divisie: Noordwijk, ODIN'59 en ASWH.
    Hoofdklasse: Urk en RKSV Groene Ster.
     
  13. 2e ronde (32)

    dinsdag 30 oktober 2018

    PSV [​IMG] - [​IMG] RKC Waalwijk
    18:30

    AFC [​IMG] - [​IMG] TOP Oss
    19:00

    Urk [​IMG] - [​IMG]Roda JC
    19:45

    Kozakken Boys [​IMG] - [​IMG]Almere City FC
    19:45

    FC Twente [​IMG] - [​IMG] Noordwijk
    19:45
     
  14. dinsdag 30 oktober 2018

    SC Cambuur [​IMG]- [​IMG]Kon. HFC
    19:45


    De Graafschap [​IMG] - [​IMG]PEC Zwolle
    20:45

    woensdag 31 oktober 2018


    Heracles Almelo [​IMG] - [​IMG]Vitesse
    18:30


    Groene Ster [​IMG] - [​IMG]sc Heerenveen
    19:45


    AZ [​IMG] - [​IMG]VVV-Venlo
    19:45
     
  15. woensdag 31 oktober 2018


    FC Utrecht [​IMG] - [​IMG] ASWH
    19:45


    Willem II [​IMG] - [​IMG] Spakenburg
    19:45


    FC Emmen [​IMG] - [​IMG] ODIN 59
    19:45


    Ajax [​IMG]- [​IMG] Go Ahead Eagles
    20:45
     
  16. donderdag 1 november 2018


    N.E.C. [​IMG] - [​IMG] Fortuna Sittard
    18:30


    Feyenoord [​IMG] - [​IMG] ADO Den Haag
    20:45
     
  17. Orange14

    Orange14 Moderator
    Staff Member

    Apr 27, 2007
    Bethesda, MD
    Club:
    AFC Ajax
    Nat'l Team:
    Netherlands
    ^^How come you made the Ajax icon so small???? I almost missed the listing.:D
     
  18. It was that small on the site I copied it from.
    Must be Ajax haters:sneaky:

    Edit: now I tried to find it I get what you mean:(
     
  19. [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Een euforische stemming bij de spelers van RKC na de megastunt in de beker. © Joep Leenen
     
  20. Well, this round is taking an unexpected twistfor some teams already.
    PSV beaten at home by 2nd tier RKC 2-3!!
    Amateurs AFC beat another team of the first division, Top Oss. Last round they eliminated Telstar.
    Amateurs Kozakken boys beat first division Almere City.

    tweede ronde KNVB-beker:
    Dinsdag:

    PSV-------------------- 2 ------------------- RKC* wnv 3

    AFC* ----------------- 1 --------------------TOP Oss 0

    Kozakken Boys * 2 ------------------- Almere City FC 1

    FC Twente* --------4 --------------------Noordwijk 2

    SC Cambuur* -----2 --------------------Koninklijke HFC 1

    Urk ----------------------0 -------------------Roda JC* 1

    De Graafschap ----2 ------------------PEC Zwolle* 5
    Flemming 4x

    * naar achtste finales
     
  21. tweede ronde KNVB-beker


    Woensdag:

    Heracles Almelo-------------------- 0 --------------------Vitesse* 2

    Willem II*-------------------------------- 5 --------------------Spakenburg 0

    FC Utrecht* -----------------------------5 --------------------ASWH 1

    FC Emmen-------------------------------1 --------------------ODIN'59* 3

    AZ* ------------------------------------------2 --------------------VVV-Venlo 0

    Groene Ster----------------------------- 1 ----------------sc Heerenveen* 3

    Ajax* --------------------------------------- 3 ------------ Go Ahead Eagles 0


    * naar achtste finales
     
  22. Orange14

    Orange14 Moderator
    Staff Member

    Apr 27, 2007
    Bethesda, MD
    Club:
    AFC Ajax
    Nat'l Team:
    Netherlands
    Ajax had an easy time tonight. Perr Schuurs played the full 90 at right center back and looked good. Mitchell Bakker played the full 90 at left FB and was solid as well
     
  23. Derde ronde Toto KNVB beker:
    18, 19 en 20 december.

    Willem II - AFC
    ODIN ’59 - Heerenveen
    FC Twente - RKC
    Feyenoord – FC Utrecht
    AZ – PEC Zwolle
    Roda JC - Ajax
    Fortuna Sittard - Cambuur
    Kozakken Boys - Vitesse
     
  24. Orange14

    Orange14 Moderator
    Staff Member

    Apr 27, 2007
    Bethesda, MD
    Club:
    AFC Ajax
    Nat'l Team:
    Netherlands
    Luck continues to hold with another good draw for Ajax.
     

Share This Page