BH Telecom Premier League, Cup & European Qualification General Discussion

Discussion in 'Bosnia & Herzegovina' started by Vitez, Aug 8, 2011.

  1. Ferhatovic

    Ferhatovic Member+

    Aug 10, 2011
    Club:
    FK Sarajevo
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    where do you order this stuff? my cousin is a huge zeljo fan he's been looking for someone to buy the new jersey for him
     
  2. Ferhatovic

    Ferhatovic Member+

    Aug 10, 2011
    Club:
    FK Sarajevo
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Zeljo signed some player named Obucina, 18 year old from the Serbian League, apparently he's promising.
     
  3. almeertm87

    almeertm87 Member

    Jan 21, 2013
    Emirates
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Not really ordering it. I tell my friends or family in Sarajevo to go to the Fan Shop and buy it then send it to via mail.
     
  4. DadoIsNumeroUno

    DadoIsNumeroUno Member+

    Nov 13, 2011
    Canada
    Club:
    AC Milan
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
  5. almeertm87

    almeertm87 Member

    Jan 21, 2013
    Emirates
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Josip Kvesic has been called up to the national team for the friendly against Slovenia. Well deserved Kvesa!
     
    DadoIsNumeroUno repped this.
  6. DadoIsNumeroUno

    DadoIsNumeroUno Member+

    Nov 13, 2011
    Canada
    Club:
    AC Milan
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Hell yeah, I heard that too, but is it true or just a rumor going around?
     
  7. DadoIsNumeroUno

    DadoIsNumeroUno Member+

    Nov 13, 2011
    Canada
    Club:
    AC Milan
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Excellent vid of Kvesa

     
  8. almeertm87

    almeertm87 Member

    Jan 21, 2013
    Emirates
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Solid source said it's a done deal.

    More on the new signing, Dejan Obucina.
    http://www.radiosarajevo.ba/novost/100917#
     
    DadoIsNumeroUno repped this.
  9. almeertm87

    almeertm87 Member

    Jan 21, 2013
    Emirates
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Olimpic has changed their team colors to black and yellow. Mhmmm you know what it is...! lol
     
    Bicewanger and Bosnian Diamond repped this.
  10. Djerzelez

    Djerzelez Red Card

    Jun 13, 2012
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Is there a picture of it?
     
  11. BHF

    BHF Member+

    Jul 15, 2012
    Hodzic and Obucina score in Zeljo's 2-1 win over Velez.
     
  12. Borac

    Borac Member

    Aug 8, 2011
    Club:
    Arsenal FC
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
  13. BH Fanatico

    BH Fanatico Member+

    AC Milan
    Bosnia and Herzegovina
    Aug 7, 2011
    Seattle
    Club:
    FK Sarajevo
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    28012013
    Bivši kapiten bordo tima, Muhamed Džakmić danas je potpisao ugovor na godinu i pol.

    Nakon dvije godine provedene u Južnoj Koreji, Muhamed Džakmić danas je stavio potpis na 18-mjesečni ugovor sa FK Sarajevom.

    Direktor Sarajeva, Dino Selimović i Muhamed Džakmić su na današnjoj press konferenciji ozvaničili povratak bivšeg kapitena na stadion na kojem je započeo svoju karijeru još kao dječak. Džakmić je bio prvotimac od 2004. do 2010. godine, pri čemu je upisao ukupno 169 nastupa, uz 7 postignutih pogodaka, a sa Sarajevom je osvojio Kup 2005. godine, te šampionsku titulu dvije godine kasnije. U januaru 2011. godine je napustio Sarajevo i otišao u južnokorejski Gangwon FC, gdje je igrao protekle dvije godine.

    U kratkoj izjavi, Džakmić je izjavio kako se na Koševo vratio sa željom da osvoji šampionsku titulu i da će pomoći svom timu u borbi sa Željezničarom, koliko to bude u njegovim mogućnostima.

    --------------------------------
    Dzakmic signed again for Sarajevo.

    Na današnjoj press konferenciji predstavljena je nova oprema FK Sarajevo.

    Novu opremu, koju je dizajnirala bh. kompanija "Haad Sport", igrači FK Sarajevo će nositi u proljetnom dijelu sezone 2012/13.

    Generalni direktor FK Sarajevo, Dino Selimović je izjavio da je zadovoljan kako kvalitetom opreme, tako i saradnjom sa kompanijom Haad. Također, najavljeno je i da će cijeli prvi tim biti opremljen prije polaska na pripreme u Međugorje, kao i da omladinski pogon trenutno neće morati kupovati novu opremu.

    Fotografije novih dresova možete pogledati u galeriji.


    http://fksinfo.com/novosti/foto-predstavljena-nova-oprema-fk-sarajevo/2129
    Pictures are in link above

    013
    Uskoro dolazak velike delegacije biznismena iz Turske

    U uzvratnoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini od 23 .- 26.01.2013. godine boravili su izaslanici asocijacije "Sarı kırmızı Platform" okupljene oko Galatasaraya.

    Nakon što su predstavnici FK Sarajevo u avgustu 2012. godine posjetili Istanbul gdje su prezentovali mogućnosti saradnje sa Klubom, unapređenja omladinskog pogona, projekat novog Statuta Kluba, te održali sastanke sa potencijalnim sponzorima kluba, u uzvratnoj posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini od 23.-26.01.2013. godine boravili su izaslanici asocijacije "Sarı kırmızı Platform" okupljene oko Galatasaraya.

    - "Želimo se zahvaliti Elviru Kantardžiću i Dini Selimoviću na gostoprimstvu i svim susretima koje smo obavili tokom svoje posjete Sarajevu. Imali smo veliku želju da dođemo u Bosnu i Hercegovinu i na licu mjesta se uvjerimo u sve mogućnosti saradnje članova naše asocijacije, koja broji više stotina poslovnih ljudi, sa partnerima iz BiH." - kazao je Doğan Tuncel, dodavši:

    - "Uskoro ćemo sa našim kolegama iz Sarajeva organizirati posjetu Sarajevu veće delegacije naših članova, tako da ćemo započeti razgovore o konkretnim projektima i poslovnim prilikama na relaciji BiH - Turska." - zaključio je Tuncel, član Upravnog odbora pomenute asocijacije.

    Tokom boravka u Sarajevu obavljeni su razgovori sa predstavnicima Vakufske banke, kompanijama Strategic, MN Media, Termalna Rivijera Ilidža, ViaMedia, nekoliko predstavnika medicinske i farmaceutske industrije, a posebnu pažnju izazvale su posjete olimpijskim planinama Bjelašnici i Jahorini, te Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

    - "Nakon razgovora u Istanbulu i proteklih mjeseci, a posebno nakon naše posjete Sarajevu, definirali smo nekoliko područja saradnje koje ćemo pokušati realizovati u narednom periodu. Prije svega tu su zimski i ljetni turizam u BiH, na čemu ćemo početi raditi vrlo brzo. Također smo uvidjeli i neke prilike za uvoz i izvoz iz BiH i Turske, u oba pravca, na čemu ćemo raditi u narednom periodu." - izjavio je Volkan iLERi, CEO Vido Holdinga iz Kine, zajedničke kompanije turskih i kineskih investitora.

    Kada je u pitanju saradnja sa Fudbalskim klubom Sarajevo, ideja novog Statuta FK Sarajevo se gostima iz Turske čini jako zanimljivom, ali su istakli da je potrebno više vremena da se analizira kompletno poslovanje FK Sarajevo, te potencijal u budućnosti, kako bi se ozbiljni investitori odlučili na ulaganje u Klub.

    - "Razgovarano je o saradnji sa Galatasarayem, povezivanju omladinskih pogona, odlascima naše ekipe na pripreme u Antalyu, organizaciji prijateljskih mečeva... Sve to zahtjeva više vremena nego što smo mislili, ali je sigurno dobro da smo uspostavili kontakt. Trebamo dosta raditi da postignemo željene cilljeve, ako Bog da ćemo uspjeti u tome." - izjavio je povodom ove posjete Dino Selimović, generalni direktor FK Sarajevo.

    Podsjetimo se i na to da je prije nekoliko mjeseci u organizaciji Sari Kirmizi Platform asocijacije i Fan Shopova FK Sarajevo organizovana nagradna igra u kojoj su dva navijča FK Sarajevo boravili u VIP loži "Turk Telecom Ali Samiyen" sportskog kompleksa, na prvoj utakmicu Galatasaraya u okviru Lige Šampiona, na utakmici protiv Brage. Naši navijači su imali obezbjeđene VIP ulaznice, te smještaj u luksuznom hotelu sa 5 zvjezdica "Byotell".

    Tokom svoje posjete u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kolege iz asocijacije "Sarı kırmızı Platform" su pozvali Tarika Hodžića, bivšeg igrača Galatasaraya, na meč Lige Prvaka u Istanbulu u februaru u kojem turski gigant dočekuje Schalke 04.

    Svakako vas pozivamo i da posjetite zvaničnu web stranicu asocijacije Sari Kirmizi Platform nahttp://www.sarikirmiziplatform.gs.

    Some Turkish delight ;)
    Ferhatovic
     
  14. Ferhatovic

    Ferhatovic Member+

    Aug 10, 2011
    Club:
    FK Sarajevo
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Why the hell did we change sponsors again? I liked Lescon
     
  15. Djerzelez

    Djerzelez Red Card

    Jun 13, 2012
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    What position does Obucina play? Someone said striker but I thought he was a midfielder.
     
  16. .Azulgrana.

    .Azulgrana. Red Card

    Aug 2, 2012
    [​IMG]

    Odlična partija Plavih

    Remi Željezničara na Kantridi protiv Rijeke


    Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, sarajevski Željezničar, odigrao je večeras na Kantridi prijateljski susret protiv Rijeke, a na kraju pobjednika nije bilo 1:1.

    Rijeka je bolje otvorila susret i nakon početnog pritiska, prvi je golu Plavih zaprijetio Alispahić, ali je Antolović odbranio njegov udarac. Uzvratio je tim Amara Osima preko Smajića i Brkovića, no i golman domaćih Mance je bio siguran, pa se na odmor otišlo bez golova.

    Nakon devet minuta igre u nastavku Željezničar je došao do vodstva. Odličnu akciju Nermina Jamaka i Vernesa Selimovića završio je Eldin Adilović, koji neometano pogađa mrežu Mancea za vodstvo Plavih od 1:0.

    Četiri minute kasnije nova prilika za Adilovića. Nakon duplog pasa sa Jamakom, napadač Želje je dobro šutirao, ali lopta odlazi preko gola. Željo je i u 65. minuti imao sjajnu priliku. Bogičević je šutirao iz slobodnog udarca, lopta se odbila od živog zida, a Mance je sjajnom reakcijom svoj gol.

    Promašaji Plavih kažnjeni su u 71. minuti. Alispahić je izveo slobodan udarac, Kerla je loše reagovao, a Jogan pogađa za poravnanje rezultata na 1:1. Kreilach je u 87. minuti imao veliku priliku za Rijeku, ali njegov šut iz slobodnog udarca pogađa prečku, te je do kraja ostalo 1:1.

    Rijeka - Željezničar 1:1 (Jogan 71, Adilović 54)

    RIJEKA: Mance, Mierzejewski (od 81' Miloš), Marić, Knežević, Škarabot (od 81' Škarabot), Brezovec (od 81' Jugović), Kreilach, Alispahić (od 81' Gabrić), Mujanović (od 61' Weitzer), Cesraec (od 61' Jogan), Benko (od 68' Čulina)

    ŽELJEZNIČAR: Antolović, Stanić, Bogičević, Kerla, Ćutuk, Tomić, Jamak (od 65' B. Čolić), Brković, Selimović (od 75' Yoshida), Smajić (od 38' E. Čolić), Adilović (od 76' Ramić)
     
  17. almeertm87

    almeertm87 Member

    Jan 21, 2013
    Emirates
    Club:
    FK Zeljeznicar
    The third goal against Slovenia today had Zeljo written all over it :)
    Vrasjevic and Visca (former players), Pjanic and Ibricic (fans), Svraka (current player). Well done lads, well done!
     
    .Azulgrana. repped this.
  18. Djerzelez

    Djerzelez Red Card

    Jun 13, 2012
    Club:
    FK Zeljeznicar
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Nije Real, Nije Kaka, to je nas Muamer SVRAKA
     
    .Azulgrana. and DadoIsNumeroUno repped this.
  19. DadoIsNumeroUno

    DadoIsNumeroUno Member+

    Nov 13, 2011
    Canada
    Club:
    AC Milan
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Kvesic, Sehic as well but they weren't available. Also Stilic who needs a call-up.

    [​IMG]

    LEGEND
     
  20. .Azulgrana.

    .Azulgrana. Red Card

    Aug 2, 2012
    Kecskemet - Zeljeznicar 0:1 (E. Colic 88')

    [​IMG]

    U samom finišu

    Elvir Čolić donio Želji pobjedu nad mađarskim Kecskementijem


    Nakon poraza od Istre i remija s Pomorcem i Rijekom, nogometaši Željezničara danas su savladali mađarskog prvoligaša, ekipu Kecskementija.

    Na zimskom Winter Cupu Plavi su odigrali i treću utakmicu, te upisali prvu pobjedu na pripremama u Rovinju.


    Plavi su danas minimalno, rezultatom 1:0, savladali Kecskementi. Obje ekipe imale su po nekoliko prilika, ali su izabranici Amara Osima uspjeli u finišu da realiziraju jednu od svojih prilika i dođu do trijumfa.


    Pogodak je postigao Elvir Čolić u 88. minuti i to lijepim udarcem sa oko 16 metara.
     
  21. BH Fanatico

    BH Fanatico Member+

    AC Milan
    Bosnia and Herzegovina
    Aug 7, 2011
    Seattle
    Club:
    FK Sarajevo
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Lol Elvir Colic is still alive?
     
  22. Bosnian Diamond

    Bosnian Diamond Member+

    Aug 9, 2011
    Mars
    Club:
    FK Velez
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Split 4-1 Zeljeznicar

    Baraban 9' - Selimovic 88'
    Pehar 27'/35'
    Glumac 71'

    Pretty disappointing, I though, for being one of our best teams, Zeljo could have put up a better fight against a top Croatian club... Anyways, for those who don't know, Zeljop is in the Istria Winter Cup. Their record so far is 1-1-1, and Azulgrana has posted some of the results already.

    And fun fact. If Zeljo's last four of five goals in the friendlies, they have all come 85'+.
     
    Djerzelez repped this.
  23. .Azulgrana.

    .Azulgrana. Red Card

    Aug 2, 2012
    First thing I thought when I saw the scoreline was how many did Zajko Zeba score. :D

    It's a disappointing loss but let's not forget that Zeljeznicar get these kind of results in friendlies from time to time. I remember when they got crushed 5-0 or something similar by Zrinjski and Lokomotiv Zagreb but ended up winning the title in Osim's first season back. It happens.

    What do the Zeljo fans here think about the loss of Zeba and Beslija's retirement? Is it going to hurt the team in this second half of the season? I understand that Zeba was underperforming big time and probably lost some of his motivation during that first half season as well as his relationship with Amar going sour, but surely he is still going to be missed because he is still probably the best player in the league when on form. He certainly proved that last season.

    On top of those two leaving, now Kvesic is out for the rest of the season. I'm not sure how Amar will replace him now, but I think Sarajevo are probably favorites for the title at this point.
     
  24. Bosnian Diamond

    Bosnian Diamond Member+

    Aug 9, 2011
    Mars
    Club:
    FK Velez
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    BiH Premijer Liga 2012-13 Season Update

    It's been a long time since I have updated this thread (and the BPL section overall) but I'm back and ready to make this thread/section active once again.

    Squad Update/Signings:

    (note, new signings not included on the roster, but you can see the signings in the paragraphs below)

    GK: Adis Nurkovic / Salih Hinovic

    DF: Mehmedalija Covic /Elmir Kuduzovic / Zoran Burkovic / Emir Jusic / Stefan Maletic / Harun Huseinspahic

    MF: Alen Dedic / Stipe Barac / Semir Bajrakterevic / Vlado Markovic / Kenan Horic (*captain) / Anid Travancic

    FW: Jasmin Mesanovic / Sasa Kajkut / Meksud Colic / Jasmin Smriko / Dejan Bozicic

    Now for some recent signings. This last Thursday, Celik acquired Adi Adilovic on a one year contract. Adilovic will be leaving the Greek club, Panthrakikos, to return to the BiH Telecom Premijer Liga. Celik have also signed Darko Misic, the young 21-year old, who has been scouted by a handful of BiH PL teams during his time in Travnik, and has found a new home and will be playing for Celik.

    Slobodan Lakicevic has also chosen to become a player for Celik. He';s only 25, but despite his fairly young age, he has traveled quite a bit, from playing for Bayer Leverkusen's second team, to spending some time in the Montenegrin (Buducnost Podgorica), BiH (Velez Mostar), and Hungarian league (Pecs), and the Montenegrin national team Lakicevcic hopes to find a permanent home in Celik. Dusko Stajic was signed in January, and is an experienced 30-year old forward who has signed a two-year contract with the club.

    Place in the Table

    Celik is currently in tenth place with 20 points from 15 games, so they are about mid table. their first match immediately after the winter break will be against FK Sarajevo, so they might face a tough start to the second half of the season, so they will need to get all three points from all teams below their level, no excuses. Players like Emir Jusic have said that Celik can and must do more, as we all know they can.

    Hopefully, the new signings Celik have gotten will give the much-needed boost for the club and maybe they will push them into the right direction for the last half of this season. And who knows, with 15 games, maybe Celik can create some sort of a run and challenge for a top five spot in the table. Anything can happen because after all, it is football in BiH.
     
  25. Bosnian Diamond

    Bosnian Diamond Member+

    Aug 9, 2011
    Mars
    Club:
    FK Velez
    Nat'l Team:
    Bosnia-Herzegovina
    Another thread which hasn't been updated by "moi" for way too long... tsk tsk. ;)

    So some results in the February friendlies -

    Velez Mostar 0-1 Sarajevo
    Velez Mostar 0-1 Olimpic
    Kozara 0-3 Velez Mostar
    Capljina 2-2 Velez Mostar

    Despite the scorelines not looking so positive, I take these friendlies as positive. You're probably asking why... well, Sarajevo and Olimpik are top three teams, and we only lost by one to each. We also stuffed a 3-0 victory against Kozara, as it should be, and drew with Capljina, and they play in the FBiH 1st league, so they aren't completely garbage.

    We have also signed a nice player in Admir Vladavic, former BiH NT representative. He also played for FC Red Bull Salzburg, a fairly decent team out of Austria. He is a winger, a position we have needed help at for a while, so good job to the front office.
     

Share This Page