Neven Subotic

Discussion in 'Serbia & Montenegro' started by serbov, Sep 5, 2008.

  1. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    I really like this player . I think that he is the prototype of modern defender.
    He is torn between 3 countries: Serbia, USA and Germany. However i do not think that he is eligible to represent Germany.
    This is what i base my confidence on:
    FIFA Statute, Article 18:
    Eligibility to play for Association teams:
    Player has not played a match (either in full or in part) in an official
    competition at “A” international level for his current Association,
    and at the time of his first full or partial appearance in an
    international match in an official competition for his current
    Association, he already had the nationality of the representative team for which he wishes to play.

    Subotic is neither born in germany, nor did his parents live more than 8 years in Germany. On the contrary, they were thrown out of Germany after 7 years. So he didnt have a rightful and legal claim for a German citizenship when he played for USA U17 and therefore isnt allowed to play for Germany.
    The germans can only try to convince FIFA, that at the time, when Subotic played for USA`s U17, he had a rightful claim for a German citizenship. He has a rightful claim for the Serbian passport, as his parents are Serbs. So in my opinion Subotic has only the choice between USA and Serbia, as he himself ruled Bosnia out already.
    His case reminds me of the case of Andreas Wolf who wanted to play for Russia, but could not because when he played for Tajikistan youth team he was not Russian.
     
  2. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Antic will probably call him up for the matches against Lithuania and Austria. He has promised him the place in the starting XI alongside Vidic. That is all we can do. But, if he, after all,picks Germany, which kicked out his family, than he does not deserve to be a Serb.
     
  3. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Well i am glad that this soap opera is finally over and that Neven has chosen us. We will benefit a lot from him in our squad. Just imagine this aerial threat: Ivanovic, Vidic, Subotic, Zigic, Kacar... :cool: I would play this defense at the moment: Ivanovic- Vidic-Subotic-Kolarov.
    I am also glad that Aleksandar Lukovic is in form. Krstajic can help these young guys with his experience (as an advisor). Of course , Subotic will face stiff competition from Rajkovic when he returns. But, i think that Neven is better player. Good passing skills, excellent headers, decent shoot, he only has to improve his positioning.
     
  4. Aco93

    Aco93 New Member

    Dec 20, 2008
    Club:
    --other--
    Nat'l Team:
    --other--
    Good decision from Neven! Serbia have a great future, with a lot of very talented young players!

    I can see that a lot of sh!t is written in the american section about Neven and Serbia in general, not only about sport, it's funny how a "future american hero" can easily become a "dirty Serb". Those disgusting reactions shows that Neven have done the right decision :)
     
  5. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    [​IMG]
    U TRENUTKU kada je odlučio da, krajem avgusta, preuzme reprezentaciju Srbije, pred sam start kvalifikacija za SP u Južnoj Africi, mnogi su pomislili da Radomir Antić (59) ima u rukama "čarobni štapić". Još kada su fudbaleri naređali tri blistave pobede, uz pravu goleadu protiv Bugarske (6:1), niko nije mogao da prepozna "orlove".
    Sjajni stručnjak je u tim vratio atmosferu, igru i realizaciju doveo do savršenstva, pa su plodovi odmah bili vidljivi, a što je najvažnije, Srbija je na čelu "grupe smrti" na kraju 2008. godine... Ipak, predstoje još mnogi ispiti, koji počinju od marta, a selektor, naravno, želi da sačuva tron ispred Francuske i Rumunije.
    - Voleo bih da ostanemo lideri i na kraju kvalifikacija, pošto nikada nisam bio u Južnoj Africi, pa bi bilo dobro da tamo odem 2010. sa našom selekcijom - iskren je Antić. - Predstoji nam još mnogo posla, ali, kao čovek fudbala, nadam se da ćemo stići do plasmana na svetsku pozornicu.
    Jedini trener koji je vodio Real, Barselonu i Atletiko iz Madrida zna formulu uspeha u radu sa igračima.
    - Pokazali su individualni preobražaj i svi su doprineli kvalitetu ekipe, jer za mene samo dobri pojedinci nikada nisu činili dobar tim. Jedna od mojih zamisli je da pojedinačan kvalitet iskoristim u cilju moćnijeg kolektiva. Srećan sam kada na terenu momci igraju po dogovoru iz svlačionice i primenjuju rad sa treninga. Na svaki, i najsitniji detalj obraćamo pažnju i rivale proučavamo do tančina, ali taktiku prilagođavamo mogućnostima naših igrača.
    Novi stil igre Srbije postao je glavna tema stručnjaka i u Evropi.
    - Uvek reagujem u skladu sa mogućnostima i interesima naše selekcije. Moramo da imamo igru u oba pravca, da svi znaju svoje zadatke. Igrači su prihvatili stil rada i brzo se sve sklopilo u celinu, što je važno za fudbalsku trku.
    Napravio je Antić mnogobrojne korekcije i na scenu lansirao Krasića, Milijaša, Jovanovića, Obradovića...
    - Znam da su Lane i Krasa brzi igrači i da mogu da prete svakoj odbrani. Mladi Obradović je pokazao talenat, "odigrao" je svaku ulogu besprekorno i pokazao da na njega možemo da računamo. Učinak Milijaša bio je odličan i pokazao je na nekoliko utakmica koliko znači njegov potencijal za timsku igru. Kapiten Stanković je pokazao da je vođa. Kada podvučem crtu, smatram da imamo pravo na optimizam i da će rasplet ići nama naruku, bez obzira na to što nas čeka dug put do cilja.
    Igrači su, izgleda, okrenuli list i počeli da se pokazaju na svakom meču u punom sjaju.
    - Sve je u glavi. Pokazalo se da nije važno što je Žigić imao malu minutažu u Valensiji, ali je protiv Austrije pretrčao čak 12 kilometara, što za napadača nije specifično. Svi smo ovde na istom zadatku i, zasada, nemamo problema na putu ka Africi.
    Poznato je da Antić insistira na radu kod prekida, što je postalo naše opasno "oružje".
    - Važno je vežbati i dobro se kretati. Imamo dobre skakače i u odbrani i u napadu, a kada protivnik izvodi korner onda su tu Žigić i Ivanović. Da sve bude perfektno, potrebno je vreme, ali i pored malo zajedničkog rada, naša misija se pokazala uspešnom.
    Konačno je srpski tim prepoznatljiv i samo bi trebalo održati ritam i u 2009.
    - Nismo navikli kao narod da budemo inferiorni i da se oslanjamo na odbrambenu taktiku. Prilagodili smo igru našem mentalitetu, jer uvek želim da mi vodimo igru, da napadamo i pobeđujemo za gol više. Od prvog dana sam insistirao na dobroj atmosferi, koja je važan temelj za rad i takmičenje.
    Važno je da sami sve držimo u svojim rukama i da odlučujemo oko konačnog pobednika.
    - I navijači bi trebalo da se pokažu, da napune tribine, pošto ćemo se kod kuće boriti za prolaz. Idemo korak po korak i ne smemo olako da shvatamo posao, kako nas uspesi ne bi uspavali. Znam da neće da bude lako gostovanje ni Farskim Ostrvima ili kada budemo domaćini Austriji u Beogradu. Svaki meč je nova priča i uvek mora da se uloži maksimum da bi se upisala tri boda.
    Na kraju, uz Radomira Antića lakše je stići do Afrike, samo da "orlovi" nastave u ovakvom stilu. Veru i ljubav u tim Srbije vratIo je trener od ugleda za lepšu budućnost srpskog fudbala.

    PRESUDNO U RUMUNIJI

    Pred nama su dva okršaja sa Rumunijom, pa revanš sa Francuzima. Gostovanje u Kostanci može da bude presudno za definitivno izbacivanje komšija iz trke, pošto su kao domaćini već izgubili od Litvanije i remizirali u derbiju sa Francuskom.

    SUBOTIĆ

    KONKURENCIJU za najbolji tim od turnira na Kipru, gde nas očekuje prvo susret sa domaćom selekcijom 10. februara, a dan kasnije u borbi za plasman Slovačka ili Ukrajina, pojačaće i Neven Subotić (20), koji je definitivno odlučio da brani boje Srbije.
    - Bio sam u stalnom kontaktu sa Subotićem i smatram da mladi i perspektivni igrač Borusije iz Dortmunda može da unapredi našu igru. Može da igra na više pozicija, što je samo još jedan plus - smatra Antić.
    Subotić i FS Srbije već su predali zahtev za promenu reprezentativnih boja.

    JOVANOVIĆ

    NAKNADNO je bio Milan Jovanović pozvan za meč sa Litvanijom, pošto je Stefan Babović otkazao zbog problema sa sinusima. Najbolji igrač Standarda je ukazano poverenje u potpunosti iskoristio.
    - On je tada eksplodirao i nastavio da igra u sjajnom stilu. Jovanović bi trebalo da bude primer svim igračima kako se ponašaju profesionalci. Nikome vrata nisu zatvorena i uvek ću birati igrače za koje smatram da mogu da se uklope u našu "porodicu". Meni je važno da smo na prvom sastanku postavili pravila i da se toga svi pridržavaju - jasan je Antić.

    TRENERI

    POKUŠAVA Radomir Antić da ispoštuje svoje kolege, koje rade u srpskim klubovima, a već nekoliko ******** održao je predavanja na tribinama u Beogradu, Subotici, Inđiji...
    - Mislim da je potrebno unaprediti struku i preneti iskustva, koja su važna i uvek mogu da pomognu. U Kovilovu sam svim trenerima podelio materijal sa sastanka evropskih selektora i smatram da su svi otišli kući zadovoljni. Ovo će biti praksa i u budućnosti - kaže Antić.
    Njegovi gosti na meču sa Poljskom u Antaliji bili su Radovan Ćurčić i Saša Nikolić, koji su aktivno mogli da učestvuju u radu.

    LIČNA KARTA

    IME I PREZIME: Radomir
    Antić
    DATUM I MESTO ROĐENjA:
    22. novembar 1948, Žitište
    IGRAČKA KARIJERA: Sloboda Užice, Partizan,
    Fenerbahče, Saragosa, Luton
    TRENERSKA KARIJERA:
    Saragosa, Real Madrid,
    Ovijedo, Atletiko Madrid (dupla kruna 1996.),
    Barselona, Selta, Srbija

    Anticu, hvala za Subotica.
     
  6. Aco93

    Aco93 New Member

    Dec 20, 2008
    Club:
    --other--
    Nat'l Team:
    --other--
    Great interview. It's clear that Serbia have much more talented players than USA, so in pure quality Neven's choice to play for Serbia is normal. But even with quality players the team spirit was always suspicious in the Serbian team. But obviously some things have changed with a great coach like Antic. Don't forget our 2 new kids in Manchester United. Things are going better and better, future looks good for Serbia :)
     
  7. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Watch this Ognjen Vranjes, 19 your old Red Star DC, who is dubbed as new Vidic>
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=iH0Qrb8uorM"]YouTube - Vranjes Ognjen[/ame]
    [​IMG]

    He has already played for U21 team of Bosnia, but you can never have to many defenders. Very talented player, Antic has shown interest in him,(i heard on TV) We should cap him,to secure ourselves and to spite them.;) They should not benefit from Serbian players, especially not from this talented players.Who knows maybe he can become world class.
     
  8. yellowbismark

    yellowbismark Member+

    Nov 7, 2000
    San Diego, CA
    Club:
    Club Tijuana
    Nat'l Team:
    United States
    I am just amazed at the turnaround Serbia has made in two short years from lows of finishing 32nd in the WC and failing to qualify for the European Championships.

    The talent right now is as rich as its ever been since 92 at least... and on top of that, as Aco mentioned earlier in his post, the team comradrerie is good which is probably a first in Serbian football history.

    This team has the goods to make a deep run in the World Cup.
     
  9. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Interview with Neven Subotic

    NS: Decision is mine and no one from my family interfered.I am Serb so it is normal that I decided to play for Serbian national team.I did not discuss my decision with my parents but i am sure that I have their full support.I am also happy that my friends are satisfied,because they can now boast with being friends with one member of Serbian NT.I know that my decision disappointed Americans, but there is nothing i can do about that.

    Do you know that people in Serbia are very impatient to see your debut?

    NS:I am glad that its so. I hope that I will have my debut against Cyprus in February. I will do everything to gain the trust of Radomir Antic.I have already met Dejan Stankovic,Nemanja Vidic and Branislav Ivanovic.

    Do you think that Serbia has the quality to qualify for the WC?

    NS: I watched couple of matches and I can say that we have very strong NT.Its good that we are first in the group.

    Nemanja Vidic is in your dream team. Do you look forward to playing with him in our NT?

    NS: Of course. I will have a chance to learn from him.I was in England,last year, and i watched the match Everton-Manchester. Since that match I have started regarding Nemanja as the best defender in the world and football God.

    Who is your idol?

    John Terry. I really like the way he plays.He is strong in duels, great fighter.

    Can you tell us something about yourself?

    NS: I like Serbian music, especially Baja Mali Knindza.I also like American movies and my favourite actress is Angelina Jolie.I often watch Serbian movies, too.

    How many languages do you speak?

    NS: English, Serbian, German and some Spanish.

    Who is your favourite teammate in Borussia Dortmund?

    NS:Antonia Rukavina.We often go out for a coffee or cevapi. He is funny guy and great Serbian patriot.

    Differences between American and German football?

    NS:In the USA system is completely different.You play where you live, regardless of your quality, or whether you have outgrown the team you play for.There are no competitions for youth categories.
    Something between our amateurs level and recreation.You do not have a chance to progress.I like German as well as English football.

    Which style of life do you prefer: American or German?

    NS: German. People are pleasant and hospitable.


     
  10. Aco93

    Aco93 New Member

    Dec 20, 2008
    Club:
    --other--
    Nat'l Team:
    --other--
    [​IMG]

    Subotiću sarma ukusnija od čizburgera
    Cetvrtak, 8. januar 2009. 17:49
    Neven Subotić svratio je u četvrtak do Srbije da pojede sarmu, preda dokumenta za srpski pasoš, a usput je i predstavljen kao veliko pojačanje naše fudbalske reprezentacije.

    U segmentu fudbalske igre gde transfera nema, FSS dobio je jedan od najvećih mečeva - defanzivac Borusije iz Dortmunda u decembru je odlučio se nastupa za "orlove", zahvalio se Amerikancima, pre toga i Bosancima, a 8. januara predstavljen je na Terazijama 35. Odmah je obukao i dres Srbije.

    "Lepa pobeda našeg Saveza. Dugo pratimo Nevena, naročito u poslednjih godinu dana. Antić je insistirao da učinimo sve da on zaigra za Srbiju. Biće mu gotov pasoš za dan ili dva i tada ćemo ka FIFA proslediti kompletnu dokumentaciju potrebnu da on i zvanično bude registrovan kao reprezentativac Srbije", rekao je predsednik FSS Tomislav Karadžić, koji je pre zvaničnog Subotićevog predstavljanja medijima proveo mladog fudbalera kroz trofejnu salu u prostorijama Saveza.

    "Nadam se da će Subotić vrlo brzo dobiti neka od ovih priznanja", dodao je Karadžić, vidno zadovoljan što sedi pored defanzivca, člana idealnog tima Bundeslige za ovu jesen i strelca pet golova za Borusiju iz Dortmunda.

    Neven Subotić nema srpski pasoš, ali ima snažnu želju i volju da zaigra za srpsku reprezentaciju. S obzirom na to o kakvom se fudbalskom potencijalu radi, pasoš neće biti problem, iako on nije ni rođen u Srbiji, niti je živeo u našoj zemlji.

    Godine 1998, 10. oktobra, Neven je rođen u Banjaluci, ali su njegovi roditelji Željko i Mara morali da se presele u Nemačku, kada je počeo rat. Neven je tada imao 18 meseci. Posle sedam godina u Nemačkoj, Subotićima je istekla boravišna dozvola, tako da su morali ponovo de se sele, ovog put.a u SAD.

    Željko i Mara i danas žive na Floridi, ali Neven neće igrati za SAD, iako je nastupao za sve mlađe selekcije te zemlje.

    "Odluka je isključivo moja, iako sam dosta pričao sa ljudima. Nisam dozvolio da me neko nagovara. Kada se završio prvi deo Bundeslige, 17. decembra, doneo sam konačnu odluku da igram za Srbiju, jer sam Srbin i jer su svi moji Srbi. Znam da je to prava odluka", rekao je simpatično skromnom srpskom jeziku fudbaler, kojeg posle samo šest meseci u Dortmundu već prati "pola" italijanske lige.

    [​IMG]

    "Neka se ljute, ja sam Srbin"

    Subotić je leta 2008. godine prešao iz Majnca u Borusiju, gde mu je saigrač Antonio Rukavina, povremeni desni bek najbolje selekcije Srbije.

    "Toni je smešan i zanimljiv tip. Nastupe "orlova" gledao sam preko TV, dobro igraju, ali više me je zanimala atmosfera u timu i tu mi je Toni mnogo toga otkrio. Jedva čekam da upoznam saigrače. Neke znam iz Bundeslige, kao Pantelića, ali sam nestrpljiv da upoznam i ostale", uzbuđen je bio Subotić, koji sanja da igra u tandemu štopera sa Nemanjom Vidićem iz Mančester junajteda.

    Vidić je za Nevena - Bog!

    Subotić je visok 193 centimetra, igra u odbrani, ali zato trese mreže kao od šale. Na 34 utakmice za Majnc postigao je četiri gola, a za 17 u dresu Borusije - čak pet!

    Subotić ima bosanski i američki pasoš, ali su se i Nemci nadali da bi mogli da ga privole da igra za njihovu reprezentaciju, baš kao što je to pokušavalo i naše fudbalsko rukovodstvo.

    "Svestan sam da će biti ljuti, ali ja sam Srbin!", dodao je Subotić, koji kaže da mu je trener Borusije Jirgen Klop čestitao kada je napravio konačan izbor i poželeo mu mnogo uspeha u saradnji sa Radomirom Antićem.

    [​IMG]

    "Antić je dobar čovek"

    Upravo je selektor Srbije odigrao možda i ključnu ulogu u pravom međunarodnom ratu za mladog fudbalera. On i Subotić pričali su nekoliko put.a u poslednjih pola godine.

    "Uvideo sam da je Antić dobar čovek, a čini mi se i da je odličan trener", dodao je Neven.

    Ukoliko sve bude išlo po planu, a FS SAD je najavio da se neće žaliti na Subotićevu odluku, Srbija bi novog debitanta mogla da dobije početkom februara, kada će naša selekcija učestvovati na turniru na Kipru, zajedno sa reprezentacijama domaćina, Slovačke i Ukrajine.

    Do tada, Subotić neće razmišljati o tome što ga traže neki italijanski klubovi, pre svih Napoli.

    "Ma, ima vremena. Imam petogodišnji ugovor sa Borusijom, a tek sam odradio šest meseci. Meni je lepo u Dortmundu i nemam nameru da idem. Možda za dve, tri, četiri, pet godina...", sa osmehom je pričao Subotić, pre nego što je požurio da pojede obećanu sarmu i stigne na let ka Nemačkoj.


    From mtsmondo.com . Nice jersey Neven!
     
  11. cccssss

    cccssss New Member

    Jun 10, 2008
    Club:
    FK Crvena Zvezda Beograd
    Nat'l Team:
    Serbia



    Haha that's the best part :D
     
  12. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    This is full interview in Serbian:
    Neven Subotić, mladi fudbaler Borusije iz Dortmunda, koga su tražili Amerikanci, Bosanci i Nemci izabrao da igra za nacionalni tim Srbije. – Fudbalski idol kapiten Čelzija Džon Teri. – Obožava Nemanju Vidića i Anđelinu Džoli
    [​IMG] U debitantskoj sezoni u Borusiji iz Dortmunda Neven Subotić je izabran u "idealnih 11" Bundeslige

    Za samo godinu i po dana Neven Subotić je prešao put od tribina, na kojima je bio vatreni navijač našeg nacionalnom tima, do potencijalnog reprezentativca. U junu 2006. na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj zajedno sa prijateljima nije štedeo grlo bodreći Dejana Stankovića i drugove, a na Svetog Nikolu je „presekao”, pa će najverovatnije već u februaru imati priliku da na međunarodnom turniru na Kipru zaigra u selekciji Srbije zajedno sa čak sedmoricom igrača za koje je navijao.
    Neven Subotić, sa nedavno navršenih 20 godina, proputovao je „pola sveta” od rodne Banjaluke, preko Nemačke, čak do Amerike i nazad u zemlju trostrukog svetskog fudbalskog prvaka. U međuvremenu bio je američki reprezentativac u mlađim kategorijama, jurili su ga i Bosanci jer je rođen u Banjaluci, ali i Nemci ne bi li ga privoleli da igra za njihovu reprezentaciju, a on, Srbin po rođenju, odlučio je da zaigra za svoju zemlju, za Srbiju:
    – Odluka je moja i na nju niko nije uticao. Roditelji i ja smo Srbi, pa je normalno što sam odlučio da igram za reprezentaciju Srbije. Nikoga nisam konsultovao kada sam se odlučivao. Nisam ni sa najbližima pričao o tome, ali sam siguran da imam njihovu podršku. Drago mi je da su zadovoljni i moji prijatelji, koji se sada hvale da najzad poznaju jednog našeg reprezentativca. Znam da odluka nije obradovala Amerikance, ali nisam mogao drugačije.
    Da li znate da u Srbiji s nestrpljenjem očekuju Vaš debi za reprezentaciju?
    Drago mi je da je tako. Bilo bi lepo kada bih debitovao već u februaru protiv Kipra. Nadam se da ću da zaslužim selektorovo poverenje. Želim što je moguće pre da zaigram za Srbiju. Upoznao sam Dejana Stankovića, Nemanju Vidića i Branislava Ivanovića.
    Smatrate li da Srbija može da se plasira na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi?
    Gledao sam nekoliko utakmica i video da imamo odličnu reprezentaciju i da smo zaista jaki. Dobro je što smo prvi u grupi. To nam daje pravo na nadu da možemo da se kvalifikujemo na Mundijal.
    Da li poznajete srpski fudbal?
    Ne, jer ga ne pratim. Nemam televizijske programe na kojima mogu da gledam srpsku ligu, ali znam za Crvenu zvezdu i Partizan.
    Nemanju Vidića uvrstili ste u Vaš idealan tim. Da li se radujete što ćete igrati zajedno s njim u nacionalnom timu?
    Svakako da se radujem. Imaću priliku da učim od njega. Bio sam prošle sezone u Engleskoj i gledao meč između Evertona i Mančester junajteda. Od tada je Vidić za mene najbolji igrač na svetu i fudbalski Bog. Fenomenalno je odigrao taj susret, uostalom kao i mnoge i pre i posle njega.
    Ko Vam je fudbalski idol?
    Džon Teri. Izuzetno mi se dopada stil igre engleskog reprezentativca i kapitena Čelzija. Beskompromisan je snažan, pošten i veliki borac.
    Možete li da nam ispričate nešto o sebi, pošto ste nepoznati većem delu srpske javnosti?
    Počeo sam da slušam našu narodnu muziku i zavoleo je. Najviše mi se dopada Baja Mali knindža i njegova pesma „Krajišnik i Srbijanka”. Sviđaju mi se američki filmovi, a omiljena glumica mi je Anđelina Džoli. Volim i domaće filmove, a najviše mi se dopadaju sva tri dela „Mi nismo anđeli” i „Lepa sela lepo gore”.
    Koliko jezika govorite?
    Srpski, nemački, engleski i pomalo španski.
    S kim od saigrača se najviše družite i kako se zabavljate?
    Družim se sa svima, a najviše sa mlađim saigračima, među kojima je i naš reprezentativac Antonio Rukavina. Uglavnom izlazimo u grad na piće, kafu i ćevapčiće. Rukavina je sjajan, pravi Srbin. Duhovit je, zanimljiv i veoma pozitivan, odličan za društvo.
    Kakva je razlika između nemačkog i američkog fudbala?
    U Americi je sistem drugačiji, nego u Evropi. Igraš tamo gde živiš, bez obzira na kvalitet i da li ti sredina odgovara, ili si je prevazišao. Nema takmičenja u mlađim kategorijama. Nešto je između našeg amaterskog nivoa i rekreacije, bez mogućnosti da napreduješ i pređeš na viši nivo. Sviđa mi se kako je u Nemačkoj, iako mi se ne dopada što igrači previše padaju, pa se „svira” dosta prekršaja. Zato najviše volim engleski fudbal. Međutim, tek sam na početku karijere i još se navikavam na nemački fudbal. Ovde klubovi imaju izvanredne uslove za rad i igrače. Po igračkom kadru izdvojio bih Bajern i Hofenhajm.
    Da li je bilo lepše u Americi ili sada Nemačkoj?
    Lepše mi je u Nemačkoj. Ljudi su prijatniji, a i način života mi u potpunosti odgovara.
    U debitantskoj polusezoni odigrali ste svih 17 utakmica i sa pet golova ste najbolji strelac kluba. Da li ste zadovoljni dosadašnjim učinkom u Borusiji?
    Krenulo je idealno. Odigrao sam nekoliko dobrih utakmica i postigao pogotke. Predivno je kada pomažeš ekipi da osvaja bodove, mada ne želim da me pamte samo po golovima, već po igri. Zato hoću da napredujem i da igram još bolje.
    Krajem decembra mediji su spekulisali da ste potpisali ugovor sa italijanskim Napolijem, a zatim se pojavila reakcija čelnika Borusije da vas ni za kakve pare neće prodati posle samo šest meseci provedenih u Dortmundu?
    Od toga zaista ništa nije bilo. Ni sa mnom, a ni sa mojim menadžerom niko nije kontaktirao. Poziva iz Napulja nije bilo. Možda tamo prate moje igre i možda bi želeli da me dovedu, ili je eventualno neki član uprave nešto izjavio u njihovim medijima, ali ponavljam – ništa se nije dogodilo. Za mene je nemačka liga odlična. Mlad sam i hoću da učim i napredujem.
    Kakvi su vam planovi za nastavak karijere?
    Kao i svaki sportista imam visoke ciljeve i maštam o najvišim dometima. Videćemo za par godina šta ću da ostvarim. Sada želim da ovu sezonu odigram dobro do kraja i da posle sam sebi kažem da sam zadovoljan svojim igrama. Takođe, voleo bih da postanem reprezentativac Srbije i da budem dobar u nacionalnom timu.
    -----------------------------------------------------------
    Lična karta: Neven Subotić
    Rođen: 10. decembra u Banjaluci.
    Visina / težina: 193 cm / 85 kg.
    Mesto u timu: štoper.
    Broj na dresu: 4.
    Karijera: 1998/1999. TSV Švarcenberg (mlađe kategorije);
    1999/2004. Sparta Gold i Impakt Blek (mlađe kategorije);
    2004/2006. Univerzitet Južna Florida (mlađe kategorije);
    2006/2008. Majnc;
    2008. Borusija (Dortmund), ugovor do 30. juna 2013.
    U Prvoj ligi Nemačke: 18 utakmica, 5 golova, 3 žuta kartona.
    U Drugoj ligi Nemačke: 33 utakmice, 4 gola, 2 žuta kartona.
    Reprezentacija: SAD do 17 godina – 10 utakmica, SAD do 20 godina – 2 utakmice, kandidat za najbolju selekciju Srbije.
    Trofeji: Superkup Nemačke 2008..
    -----------------------------------------------------------
    Knjige, filmovi, muzika i palačinke
    Neven Subotić voli da čita. Omiljene knjige su mu „Da Vinčijev kod” i „Novac”. Voli filmove, a najviše „Glupan i tupan”. Obožava muziku, a najčešće sluša hip-hop i rep. Omiljena pesma mu je „Vorior part tu” Lojd Banka i Eminema. Omiljeno jelo su mu palačinke sa nutelom, piće švips-švep (pepsi-kola s limunom), a od časopisa izdvaja: „Maksim”, „FHM” i one o automobilima. Omiljena destinacija mu je Fidži.
    -----------------------------------------------------------
    Vidić u Subotićevom idealnom timu
    Idealan tim po Nevenu Subotiću je u formaciji 4-3-3, a u njemu su: Edvin Van der Sar (Holandija, Mančester junajted) – Filip Lam (Nemačka, Bajern), Nemanja Vidić (Srbija, Mančester junajted), Džon Teri (Engleska, Čelzi), Ešli Kol (Engleska, Čelzi) – Kaka (Brazil, Milan), Stiven Džerard (Engleska, Liverpul), Lionel Mesi (Argentina, Barselona) – Didije Drogba (Obala Slonovače, Čelzi), Zlatan Ibrahimović (Švedska, Inter) i Fernando Tores (Španija, Liverpul).
     
  13. Marko91

    Marko91 New Member

    Oct 12, 2008
    Subotic looks like Heath Ledger from the Dark Night who acts as the Joker, if any of you have seen the movie.
    [​IMG]

    [​IMG]
     
  14. Aco93

    Aco93 New Member

    Dec 20, 2008
    Club:
    --other--
    Nat'l Team:
    --other--
    Serbia is targeting a new Serbian talent from the diaspora, the striker Nikola Saric (18 years old) who have already played for the u17 danish national team. The kid have a professional contrat with Liverpool.

    The U21 coach is ready to call him for the next European Championship this summer. Also it seems that Subotic can play for the U21 Serbian team.

    http://www.kurir-info.rs/clanak/sport/kurir-10-01-2009/krcmarevic-hocu-sarica
     
  15. Marko91

    Marko91 New Member

    Oct 12, 2008
    If we get Saric, then we will have him to partner up with Aleksic in the future.
     
  16. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Kurir is really not the source which can be trusted. Yellow, yellow, papers.Also i do not want Saric. He has said that he is Yugoslav, so he can play for Yugoslavia as far as I am concerned.
     
  17. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Evo FIFA nije dala Cvitanicu dozvolu da zaigra za Hrvatsku. Da bi imao pravo nastupa mora da ispuni bar jedan od 4 uslova:a) da je rođen na teritoriju relevantnog saveza, b) da su njegova biološka majka ili otac rođeni na teritoriju relevantnog saveza, c) da su njegova baka ili djed rođeni na teritoriju relevantnog saveza, d) da je živio na teritoriju relevantnog saveza najmanje dvije godine.

    Koliko ja znam Neven ne ispunjava nijedan od ta 4 uslova, pa se bojim da i mi ne prodjemo kao Hrvati.
     
  18. Aco93

    Aco93 New Member

    Dec 20, 2008
    Club:
    --other--
    Nat'l Team:
    --other--
    Mislim da nece biti problema jer njegovih roditelji i dedovi nisu rodjeni u protektoratu nego u Jugoslaviju, a Srbija je bila deo te drzave. Verujem da ce sve biti ok i da ce Neven igrati za Srbiju.
     
  19. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Nadam se. Valjda nisu ljudi iz naseg saveza toliko nesposobni da takvo nesto previde.
     
  20. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    I am really fed up with lack of patriotism in our NT. National team should represent the spirit of one nation,and be real shrine of patriotism.Only 4 players from our team are not afraid to openly show their patriotism: Krstajic, Jovanovic, Kuzmanovic, Pantelic. Curiously 3 of them from Serbian Republic of Bosnia.
    Patriotism of Neven Subotic is also under big question mark. Which self-respecting Serb would take so much time to choose between USA!, Germany!, and his country-Serbia. There are rumors that his first choice was Germany but he chose us because he was not eligible for them.I am glad that we will never find out what is truth.
    One of his statements, at the press conference, struck me like the lightning(ok its a hyperbole, but sentiment was pretty much the same). Journalists asked him: Do you want to play for our u21 team at the EC in Sweden?
    He answered: Ummmm... I would like to play for A team if possible!
    If the players like Sulejmani and Kacar can play for our u21 team why would not he?
    I am happy that we did not get Krkic, Catholic, who does not speak word of Serbian.Of course his father is to be blamed more than him.In Croatia in 99% of cases when one parent is Croatian and another Serbian for example child feels more Croatian than Serbian.
    Maybe i am a bit too poetical. I grew up in patriarchal Montenegro, listening to gusle and Serbian epic poems told to me by my grandfather.Maybe I am wrong when i expect everyone to be patriotic like me. But, this whole situation saddens me.
     
  21. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    Neven nije baš raspoložen da igra za mladu reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Švedskoj i to mi nije prijalo. Nećemo ga moliti, poštovaćemo želju da igra samo za A selekciju, iako mislim da treba da mu bude čast ako bih ga stavio na spisak putnika.

    Krcmarevic o Suboticu. Srma ga bilo.Takav je znaci njegov "patriotizam".
     
  22. marakana11

    marakana11 Member

    Jun 20, 2007
    Cali
    Club:
    FK Crvena Zvezda Beograd
    Nat'l Team:
    Serbia
    Well... it's a miracle that he is even playing for us at all. He grew up in Germany, and to some degree in the United States. All things considering I would have to say kudos to the parents because they kept at least some Serbian feeling within him.

    Plus you should know better by now... international football is just about money. You have players playing for countries that pay them the most. There are a couple of counter-examples such as Mbark Boussoufa who chose Morocco over Belgium, but look at all the Brazilians in other national teams, or how many Yugoslavian and Turkish last names in other youth teams there are.

    I'm happy to have Subotic. He might have wanted Germany.. but he chose us over the USA, which I'm glad.
     
  23. serbov

    serbov New Member

    Jan 5, 2008
    Marakana
    I do not have the same opinion. No matter where I live , no matter for how long I lived there I am Serbian. If I was a footballer and got a call up from Milogora i would prefer to stay uncapped than play for them. I guess I am backward because of that way of thinking? Patriotism is not something that is very praiseworthy these days. Patriotism comes from history, those who do not have history, have something else which is far more luring for most of people.
    Thank God not all the players are mercenaries. Milos Dimitrijevic, who was very talented, and played for all youth categories of France, chose Serbia when he received a call up. Jan Veseli 19 year old Partizan player who is compared with Paspalj and Kukoc, and who was great for Partizan in Euroleague. He was a guest in one TV show and they asked him: Would you play for Serbia? He answered: Why would I? I am Czech, although he knows that with Czech team he will probably never play at the EC and WC. I respect such players.
    After all this turmoil I hope that FIFA will not allow Subotic to represent us.They did not allow Cvitanich, the case of Subotic is similar.I sad bih ja trebao da skacem od srece sto smo mi njemu zadnja rupa na svirali, i druga opcija, iza Njemacke koja ga je izbacila.Hvala Bogu, jos uvijek nijesam toliko ocajan.Zgadio mi se , kao niko.
     
  24. Marko91

    Marko91 New Member

    Oct 12, 2008
    Serbov, Cvitanich's parents and him were born in Argenitina, that's why they didn't allow him to play for Croatia. Subotic and his parents were all born in the Serbian part of Bosna, and you know if any Serbian player who was born in BiH is elgible to play for Serbia.

    Anywat I'm glad he chose to play for us. As we will now have one of the best defences in the world - if not the best. Rajkovic had a good game agianst Vitesse the other day. It's good to see him back and playing. He will be an important part of our future.
     

Share This Page